Gradska vlast želi u našem prelijepom Mraclinu do postojećeg smetilišta, koje se mora zatvoriti, otvoriti nove kazete za odlaganje građevinskog otpada, azbesta, kompostanu, čak i biološki otpad na kraći rok itd. Za sada smo to uspjeli spriječiti jer je Visoki upravni sud presudom iz 2016. godine ukinuo Plan gospodarenja otpadom koji je grad usvojio 2014.godine i koji je omogućavao sve ono što sam prije nabrojio. No bitka nije gotova, jer je u izradi novi Plan, a pritom se na stranicama grada službenim poziva na stari Plan, koji dakle po presudi ne postoji. U svjetlu tih činjenica podnio sam prijavu inspekciji nadležnog Ministarstva u kojoj sam naveo da se na ulazu u odlagalište otpada Mraclinska Dubrava s desne strane nalazi količina od cca 1000 m3 zelenog otpada, a sa lijeve strane cca 1000 m3 građevinskog otpada na zemljanoj površini koja nije predviđena za prihvat takvih vrsta otpada.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Spremi dokument [245.85 KB]

Zahvaljujem inspekciji na brzoj i ažurnoj reakciji. Ali, tu je još nekoliko činjenica. Mještani naselja Mraclin ne žele izgradnju navedenih objekata zbrinjavanja otpada na način kako je inspekcija opisala. Smatramo da je priča sa otpadom u Mraclinskoj Dubravi pri kraju i ne želimo nikakve nove sadržaje. I predimenzionirano reciklažno dvorište koje je napravljeno s desne strane ulaza u odlagalište je promašena investicija i uludo bačen novac, budući da u ovako locirano reciklažno dvorište građani Velike Gorice ne dovoze korisni otpad, jer im je predaleko, a gradska administracija im ne želi ili ne zna osigurati dostupnost odlaganja korisnog otpada. Sam centar grada Velike Gorice, naselje Velika Gorica, ima cca 33.000 stanovnika i trebala bi imati tri reciklažna dvorišta, a ima samo jedno na sajmištu, koje je prikladno za odlaganje građanima južnog dijela naselja, dok zapadni i sjeverni dio naselja Velike Gorice apsolutno nema gdje odlagati i na tome se ništa i ne radi.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Spremi dokument [965.69 KB]

Grad Velika Gorica je grad bez Plana gospodarenja otpadom, jer je isti, koji je usvojen 2014. godine, nakon tužbe nas mještana naselja Mraclin presudom Visokog upravnog suda 2016. godine stavljen izvan snage. Upravo su u tom nepostojećem Planu pobrojani objekti koje za koje se tvrdi da ih grad planira izgraditi na terenu koji je bio predmet inspekcije, te taj isti Plan stoji i dalje na službenim stranicama grada Velike Gorice.