Foto: Mladen Štuban

Vjernici naše župe Pohoda Blažene Djevice Marije danas u 9 sati u brezovičkom Karmelu sudjelovali su na misnom slavlju kojeg je predvodio kapelan, velečasni Marko Čolak. Slavlje je svojim pjevanjem uljepšao Ženski župni zbor iz Mraclina predvođen dugogodišnjim vođom maestrom Vladimirom Cvetnićem – Milekom, i banderij Plemenite opčine Turopoljske.

– Draga braćo i sestre, sve vas zajedno pozdravljam danas kada smo se svi zajedno došli pokloniti našoj Blaženoj Djevici Mariji, Gospi od Karmela. Došli smo se moliti našoj Nebeskoj Majci da nas čuva na našim životnim putovima. Došli smo s našim molitvama i prošnjama koje ćemo staviti na ovaj oltar i uzdići na zagovor naše Djevice Marije. Na osobit način mi vjernici iz župe Vukovina moramo biti zahvalni na daru naših časnih sestara čije se molitve uzdižu u nebesa i preko njih primamo obilje Božjeg blagoslova – rekao je u uvodu naš velečasni Marko.

– Čovjek je duhovno biće kojemu je potreban za poklon i dio prirode, neovisno o tome koliko je i je li uopće religiozan. Ako jest onda tu svoju potrebu, nadu, vjeru, ufanje, ljubav, čežnju, čovjek želi nekako oblikovati i zato izrađuje materijalne simbole kao što je i poznati Škapular Gospe od Karmela. Oni naravno ne predstavljaju Boga, ali čovjeka podsjećaju na njegovu blizinu i prisutnost u trenutcima kada mu je teško, kada mu je potrebna zaštita i kada je u napasti. Vjerujem da svi znate kako je nekad potreban i dovoljan samo jedan onaj mali pogled na krunicu, na škapular, medaljicu ili svetu sliku da se sjetimo tko smo. Da se sjetimo kamo pripadamo, kome smo povjerovali i za kime stupamo, koji nam je konačni cilj i smisao života i naposljetku gdje ćemo svi jednoga dana otići – dodao je velečasni Čolak.

Na kraju propovijedi je čestitao imendan časnoj majci Ilijani, našoj Mraclinčici, čiji je zaštitnik sveti Ilija Gromovnik.

Poslije svete mise, manirom odličnog domaćina, časne sestre su sve prisutne počastile pićem, sokovima i autohtonim kolačima koji se mogu samo ovdje probati. Tko ih do sada nije probao tu priliku ima kod svake posjete dragim nam sestarama u ovom prelijepom brezovičkom Karmelu.