Foto: Vlado Vinetić

Ovogodišnje paljenje jurjevskoga krijesa, staroga turopoljskog običaja, poklopilo se s Uskrsnim ponedjeljkom, pa je i to bio jedan od razloga da se na Šabariću okupi velik broj Mraclinaca i gostiju. Domaćin priredbe i jedan od obnovitelja ove tradicije Stjepan pl. Čunčić, sudec plemenite sučije mraclinske, pobrinuo se za impresivni krijes (zahvala i sponzorima iz PPS-a Galeković), a za jednako uvjerljivo  duhovno svjetlo pobrinuo se glumačko-pjevački ansambl okupljen oko Leonarda Bakse Čečija, pjesnika i tekstopisca. Naime, njegov poetski putopis “Kajkavski putešestvium” doživio je svoju predpremijeru u izvedbi poznatih zagrebačkih glumaca Andree Baković i Gorana Grgića, te pojačanja iz Buševca, Drage pl. Katulića. Ipak, glavnu rolu  – u ulozi međimurskoga potepuha koji landra po kajkavskoj domovini – odigrao je Mirko Švenda Žiga, ne samo kao glumac i pjevač, nego kao jedan od najautentičnijih zagovornika kajkavske kulture. Susretljivu i raspoloženu publiku Žiga je bez problema podigao na noge, što je potaklo obostranu želju za novim viđenjem u Mraclinu. Primjerena podrška renomiranim izvođačima bio je Tamburaški sastav Dučeca, kojima su se pridružile i neumorne Dobre duše.

Od ostalih točaka bogatoga sinoćnjeg programa spomenimo i nastup Dječje skupine KUD-a Dučec, zatim “Pogodbu gospodara i sluga na Jurjevskom semnu” koju su izveli, i raznim aktualijama začinili, Stjepan Čunčić i Željko Križanić. Možemo jedino požaliti da se na skok preko krijesa nije odzvalo više nazočnih, no zato moramo pohvaliti dvije dame, koje sigurno čeka uspješna i zdrava godina. Dobra ponuda pića i uigrana šank-linija omogućile su svima nazočnima da si s “turopolskim prigrizkima” (koji su također promovirani ovom prilikom) naprave kvalitetnu podlogu za dobro raspoloženje. 

Pozivu na ove jurjevske spelancije odazvao se velik broj Mraclinaca, a pozdravili smo i goste iz Turopolja i Zagreba, među kojima Juru pl. Odrčića, župana turopoljskoga, dožupana Marijana pl. Kovačića, akademika Đuru Sedera i još mnogo drugih ljudi dobre volje.

(Foto: Vlado Vinetić, Zvonimir Šafar)