Zalaganjem suca mraclinske sučije Stjepana pl. Čunčića i sve većeg broja suradnika u Mraclin se vraća jedna od najstarijih pučkih tradicija – obilježavanje dana sv. Jurja, 23. travnja. Radi se o praslavenskom kultu proslave dolaska proljeća koji se s vremenom spojio sa štovanjem sveca i mučenika iz Dioklecijanovog vremena, rimskoga časnika i kršćanina Juraja. Tako se jučer na Šabariću okupio lijep broj naših mještana i gostiju koji su uz pjesmu i zakusku dočekali paljenje jurjevskoga krijesa – velikoga u kojem su, nadamo se, sagorjele sve nečiste sile koje su se tijekom godine nadvile nad naše mjesto, i manjega, koji su preskočili mnogi od nazočnih, da bi se očistili od uroka i stavili pod zaštitu svetoga Jure.

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se tamburaški sastavi Dobre duše i Lajbeki te Dučecova ženska vokalna skupina, a Štef Čunčić i Željko Križanić su nas kratkim igrokazom “Pogodba gospodara i sluge na Jurjevskomu semnu” podsjetili da je Jurjevo nekad bilo početak gospodarske godine. I “mraclinski stol” bio je obilan zahvaljujući doprinosu domaćina, ali i gostiju.

Zahvaljujemo svim sudionicima kao i Čunčiću mlađem koji je velikim balonima zabavljao najmlađe – veseli da ih je bilo mnogo jer će baš oni jednoga dana nastaviti ovu tradiciju koja se, prema istraživanjima našega vodećeg etnologa Milovana Gavazzija, najbolje očuvala upravo u Turopolju. Gavazzi u svojim knjigama navodi i jurjevsku pjesmu koju je zabilježio baš u starom Mraclinu:

Prošel je, prošel, pisani Vuzem,
Došel je, došel, Juraj zeleni,
Darujte ga, darujte, Juru zelenoga!
Dajte Juri mesa, da se ne bedesa,
Dajte Juri soli, da se Boga moli,
Dajte Juri sira, da vam lepše svira,
Dajte Juri jajec, da vas ne bu zajec.

(Foto Vesna Tafra)