Nakon nekoliko generacija postojanih purgera, sabornika i svećenika, sveučilišnih profesora, članova odbora za imunitet i drugih jednako reprezentativnih subjekata, časna obitelj Remenar jednog se zimskog jutra krajem četrdeset i pete probudila u štaglju u Brestovcu. Tamo, u idili agrarnoga Turopolja, nakon nekoliko se godina rodio pripovjedač, momčić kojega će slijed neugodnih okolnosti učiniti najvažnijim svjedokom remenarskih napora da se iz dvorišta, odakle se za lijepa vremena vide tornjevi Katedrale, svi skupa vrate u okvire svoga izgubljenog stališa. Dok zbivanja prošlog, potom i ovog stoljeća, kao gusta narativna matica teku koritom romana, pripovjedač sjedi na obali, sve više uvjeren da je to dvorište, s terasom u kutu ispod oraha, najbolji od mogućih zavičaja što ih je sudbina Remenarima stavila na raspolaganje. “Blato u dvorištu” je priča o povijesti i sadašnjosti, drugu Titu i svetom Pavlu, seksualnoj ekonomiji i pionirskom nogometu, fotoamaterizmu i najčešćim pogrješkama mladih vozača. I o svemu ostalom što nam se u međuvremenu dogodilo.

Promocija novog romana Ratka Cvetnića, što ga je Mozaik knjiga objavio uz ovogodišnji Interliber, održat će se u mraclinskom Društvenom domu (Braće Radić 79) u subotu 24. studenoga s početkom u 18 h. Nakon pića dobrodošlice službeni protokol predviđa nastupe cijenjenih gostiju iz Zagreba – dramskih umjetnika Šiška Horvata Majcana i Matina Antunovića – dok će domaće snage predvoditi tamburaški sastav i ženska vokalna skupina Dučeca, uz njih ženski tamburaški sastav Srećice i veteranski sastav Dobre duše. O romanu će, kratko i precizno, kako to inače čini za potrebe HTV-a, besjediti novinar i pisac Vedran Kukavica. A zahvaljujući sponzorima (lokalni su ovaj put pošteđeni!), koji su kroz blato u dvorištu prišli s puno razumijevanja, nakon službenog dijela moći ćemo se opustiti uz tradicionalni mraclinski slijed: hladna Dučecova plata, potom lovački gulaš & štrukle s tropom, sve zahvaljujući angažmanu Ženskog društva “Anđela Lovreković”. U revijalnom tonu, u kojem se planira nastavak večeri, naći će se, naravno, i domaćega melšpajza.

Prema tome, ako ste u gore navedenoj ponudi našli išta što bi vas u subotu privuklo u Dom – samo dojdete! Ulaz je slobodan, jesti ima, piti ima, a kniga bu na prigodnom ponižejnu pak vam se i autor rada potpiše.

Facebook komentari