Klapa Vinčace
Klapa Vinčace

Nakon veoma dobrog odjeka što je u Mraclinu ostao iza korizmenog klapskog koncerta, koji su početkom ožujka priredile klape Armorin, Stine i Bošket, još jedna atraktivna klapska večer sprema se ovoga petka u Mraclinu. Nastupa sama krema hrvatskog klapskog pjevanja – klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, vladari klapskog zvuka posljednjih godina, i zagrebačka klapa Grdelin, laureati Omiša iz 2006. godine, a nije isključeno da se na mraclinskoj pozornici pojavi i koja od naših vodećih ženskih klapa.

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasnog pjevanja, kako dalmatinskih napjeva, tako i novouglazbljenih pjesama. Od osnutka klape u njoj je pjevao niz pjevača iz Novog Vinodolskog i okolice. Naziv „Vinčace“ predstavlja vijenac od bilja koji je davnih godina na glavi nosila djevojka uoči svog vjenčanja. Repertoar klape je u osnovi sastavljen od dalmatinskih tradicijskih napjeva i skladbi sa željom da se pjevaju „zaboravljene“ pjesme. Osim izvornih pjesama imaju vrlo širok i raznovrstan domaći i strani repertoar uz pratnju instrumenata. Klapa Vinčace je osvojila brojna priznanja i nagrade, od Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, Međunarodnog festivala zborova u Veroni, pa do mnogih lokalnih festivala. U Mraclin dolaze kao trostruki uzastopni pobjednici Festivala dalmatinskih klapa Omiš po ocjenama struke!

Klapa Grdelin
Klapa Grdelin

Klapa Grdelin osnovana je u Zagrebu na samom kraju prošlog tisućljeća, a promiče repertoar koji obuhvaća izvorne dalmatinske pjesme u obradi poznatih skladatelja i etnomuzikologa, obrade popularnih napjeva, te tradicionalne pučke korizmene napjeve, božićne pjesme i kolende. Nepresušni izvor pjesama klapa nalazi u bogatoj glazbenoj baštini grada Splita i okolice. Od svojih početaka redovito sudjeluju na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na kojem bilježe više nagrada a 2006. godine i prvo mjesto u Večerima izvornih napjeva. Posebna zanimljivost za Turopoljce jest da je svoj drugi CD, pod nazivom “Drugi krug” – koji predstavlja sintezu Grdelinovih izvedbi s omiškoga Festivala od 2007. do 2012. – klapa snimila u kapeli Svetoga Ivana Krstitelja u Buševcu, velikodušnošću našeg župnika vlč. Đure Saboleka.

Koncert u Društvenom domu počinje u 20.15 h, ulaz je slobodan, a nakon toga – oj, jesenska duga noći – slijedi druženje uz uobičajeni mraclinski protokol.

Facebook komentari