Podijeli

Badnjak je. Moj dom je ovih dana mirisao na čokoladu, rum, jagode, na vaniliju. Širili su se mirisi kolača iz pećnice, spravljenih po starinskim receptima, jer baš takve volim. Keksi od octa ujne Ilonke, prefini, prhki, punjeni pekmezom od marelica ubranih ovoga ljeta, punog mirisa i okusa sačuvanih u teglici. I još mnogo drugih raznih vrsta po receptima moje bake i mame. No, ovih sam dana puno mislila na moju ujnu Plavku, po čijem receptu spremam breskve, neizostavan kolač na blagdanskom stolu moje obitelji. Jer bez njih kao da i nije Božić. Star je to recept, tko zna, možda još i od bake Zore, ujnine mame.

BRESKVE
– 2 ½ dcl ulja
– 2 dcl mlijeka
– 1 cijelo jaje
– 40 dag šećera
– 1 pecilni prašak
– 1 dcl ruma
– brašna po potrebi

Umijesi tijesto, radi malene kuglice i peci. Još toplim kuglicama izdubi unutrašnjost (pažljivo da ti se ne lome).

FILA:
mrvice od izdubljenih breskvica
½ dcl ruma
par žlica pekmeza (najbolji od šipka)
malo mlijeka

Dobro sve izmiješaj i puni breskvice te ih spajaj dvije po dvije.

1 ekstrakt od jagode razrijediti s malo vode
kristal šećer
U otopinu ekstrakta od jagode stavljaj spojene breskvice, te ih uvaljaj u kristal šećer.

Napomena: ja u otopinu ekstrakta vrlo kratko umočim breskvice, te ih stavim po strani da se otopina malo upije, pa ih tek onda valjam u kristal šećer. Tako se ne slijepe.

Božić je blagdan oprosta, pomirenja, obitelji, zajedništva, ali i novi početak. Božić je i sjećanje, uspomena na bezbrižne dane djetinjstva, na članove naših obitelji koji su nam podarili ljubav, naučili nas životu. Svakog od nas nešto veže uz te drage nam ljude koji i dalje žive kroz naše živote. Svaki puta kada otvorim knjigu svojih recepata, na osmoj stranici, gdje je tinta već pomalo izblijedila, nalazi se ovaj recept za breskve moje ujne Plavke. I koliko god puta dođem na tu stranicu, u mojim je mislima, moja ujna Plavka i zauvijek sačuvano jedno malo, slatko sjećanje na nju i njezine fine breskve, na neke davno minule Božiće.

Neka vam je sretan i blagoslovljen Božić, mir i dobro neka nam svima podari svojim dolaskom maleni Bog!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here