Foto: Vesna Tafra

Društvo žena „Anđela Lovreković“ u ponedjeljak 9. rujna 2019. ugostilo je 46 članica više društava žena iz Slovenije, te njihove voditeljice, gđe Vesnu Mihalič, Andreju Marguč Kavc i Irenu Kos. Gošće iz Slovenije zajedno sa „Anđelama“ bile su dočekane od strane djelatnica Savjetodavne službe iz Ministarstva poljoprivrede RH gđe Anđelke Pejaković i Dragice Tresk Penezić, koje su održale kratko predavanje o vođenju OPG-ova, te izmijenile iskustva s gošćama.

„Anđele“ su suradnju sa ženama iz Slovenije započele prošle godine, kada su ugostile članice iz DPŽ Meta Vojnik, uz koje su u ponedjeljak u posjeti Mraclinu bile još i članice iz DK Oplotnica, DK Zarja Slovenske Konjice, DPŽ Šaleška Dolina, DK Ajda Šmarje, DK Celje Štore, DK Rosa Laško, DK Mavrica Šentjur, DK Žalec te DK Lipa Vitanje.

Gošćama je priređen doručak oko kojeg su se „Anđele“ potrudile kako one to već znaju, a prezentirana su jela s mraclinskog stola, uz nezaobilazne štrukle, sir i suho meso. Posjetiteljice su mogle uživati u pekmezu od šljiva kojeg „Anđele“ spremaju svake godine. Nakon doručka, predsjednica Društva Vesna Tafra, povela je gošće u kratko razgledavanje sela, ispričala najznačajnije crtice iz njegove povijesti, te u sklopu toga pokazala prekrasno uređenu kuću na Drevovom gruntu, kapelu svetog Vida, te Zgradu.

– Ovom bih se prigodom željela zahvaliti našoj književnici Dariji Žilić koja nas je kontaktima povezala sa Slovenijom, Domagoju Kovačiću, koji nam je omogućio da naše gošće posjete etno-zbirku na Drevovom gruntu, te OPG-u Cvetnić i Luki Cvetniću, koji nas podržava u svim našim događanjima. Također hvala našim gošćama iz Slovenije na posjeti, u nadi da su se u Mraclinu osjećale dobrodošle. Sa obje strane izražena je želja za nastavkom suradnje između slovenskih društava žena te našega Društva. Nadamo se da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva i suradnje – istaknula je Vesna Tafra.