ZaÅ”to nam se nakon obilnog ruÄka spava?
Obilan ruÄak najÄeÅ”Äe obiluje i ugljikohidratima. To osobito važi za one koji joÅ” nisu prihvatili Mraclinsku Å”pek-dijetu. Koja ne preporuÄuje ugljikohidrate. Ugljikohidrati su vam kruh, krumpir, tjestenina, riža i najgori od svih, Å”eÄeri. Nije Äudno da su najÄeÅ”Äi energent, jer su cijenom najpristupaÄniji. TakoÄer, stvaraju i ovisnost, Å”to se posebno vidi kod Å”eÄera. Mnogi vele da ne mogu zamisliti obrok bez kruha. Je li i to neka vrsta ovisnosti?
Nakon unosa hrane naÅ”e tijelo se priprema za preradu. Ugljikohidrati Äe se pretvoriti u glukozu, koja nakon toga ide do naÅ”ih miÅ”iÄa, ili ako je ima viÅ”ka, taloži se kao mast. I za jedno i za drugo potreban nam je inzulin. Nedugo nakon unosa ugljikohidrata naÅ”a guÅ”teraÄa izluÄuje puno inzulina.
I gdje je tu problem?
Izgleda da mi evolucijski, odnosno genetski, nismo spremni na toliko inzulina. On se sukobljava s leptinom, takozvanim hormonom sitosti. NaÅ”e masno tkivo izluÄuje leptin koji treba mozgu poslati poruku koliko imamo rezervi energije i da prema tome prilagodimo apetit. Å pica inzulina nakon obilnog obroka bogatog ugljikohidratima potpuno poniÅ”ti uÄinak leptina. Kako to doživljava naÅ” mozak? Dosta paniÄno. ZakljuÄuje: nema leptina! Ajme! Moje rezerve energije su skoro sasvim iscrpljene, na nuli!
Zamislite da se grijete na lož ulje. Iznenada primijetite da je razina ulja u spremniku vrlo nisko, ostalo je neŔto na dnu. Kako biste reagirali? Osim hitne narudžbe, snizili biste temperaturu na termostatu, na vrijednost tek toliko da se ne smrznete.
Tako i naŔe tijelo. Smanjuje metabolizam. Kada troŔimo najmanje energije? Kada spavamo. Ovo nam je odgovor na pitanje iz naslova.
Predlažem da napravite pokus. RuÄajte obilno, ali bez ugljikohidrata. I promatrajte. Vjerojatno neÄete imati onaj uobiÄajeni osjeÄaj pospanosti. I bit Äe vam lakÅ”e nastaviti s poslom. Možda vam se i dopadne. A ja vas uvjeravam da je to zdravo.