Majka ga je odmah krstila, jer nitko nije vjerovao da će ostati i opstati, pa mu u dokumentima piše rođenje 22. kolovoza, a krštenje 26. kolovoza, no, u svakom slučaju, osamdeseti je rođendan u subotu proslavio Juraj Cvetnić Amerikankin. Ja mislim da u ovom našem selu, pa i šire, nema čovjeka koji ga ne poznaje. Iako je 80 poprilično velika brojka, u slučaju Jure Cvetnića to je uistinu samo brojka. Uvijek nasmijan, spreman na sve moguće akcije – bilo vezane uz rad, bilo uz društvo – zadnje što bi se za Juru moglo reći jest da je starac!

Jura je moj ujak, ili Vujča, kako ga ja zovem, čovjek kojega neizmjerno volim i poštujem, jedan i jedini, najveći. Uvijek, baš uvijek je spreman pomoći, bilo da se radi o ljudima, bilo da se radi o društvima. Dugogodišnji je član DVD-a – kaže, od 1961. godine – Lovačkog društva „Jarebica“ Mraclin, Nogometnog kluba, i u svim je društvima svojim djelovanjem ostavio neizbrisivog traga. Još i danas ode u lov, čisto rekreacije radi, aktivan u DVD-u, prisutan na utakmicama našega kluba. I kada zatreba, on je tu, pomaže. Možda je mali smiraj, ako se to u njegovom slučaju uopće može tako reći, pronašao u Društvu „Dobre duše“, sastavu čiji članovi sebi za dušu zapjevaju i zasviraju.

U subotu smo mu priredili jedno malo iznenađenje. Njegova djeca: Darko, Božena i Katarina, priredili su obiteljsko okupljanje kako bismo proslavili tu veliku brojku. I dok je naš slavljenik sa svojim „Dobrim dušama“ rasturao na Žirovini u Turopoljskom lugu, kod kuće se je spremala proslava. Kada je sve bilo gotovo, pozvali smo ga da hitno dođe doma!

Vidjevši nas sve na okupu, oko je zasuzilo, i ne samo njegovo. Ako bih morala opisati najvrjednije ljudske osobine, onda bi to bio Jurin portret: pošten, radišan, društven, nesebičan, jednostavan, duhovit i još mnogo, mnogo ljudskih je vrlina u njemu, kojih se ovoga časa ne mogu niti sjetiti. Ponosna sam što je on moj Vujča, što sam njegova! Želim mu još puno sretnih i veselih rođendana (mi smo se oko brojke dogovorili), iako on svake godine na Silvestrovo izjavljuje kako je nadolazeća godina, njegova posljednja!