U četvrtak 15. lipnja u Mraclinu je održana tradicionalna tamburaška večer na kojoj je nastupilo 40-ak mraclinskih tamburaša. Ova večer ponovno je pokazala da Mraclinci i prijatelji Mraclina vole tamburašku glazbu, ali i da je kvaliteta sviranja u Mraclinu svake godine sve bolja i bolja.
Svi tamburaši koji su se pojavili na pozornici započeli su svoje prve tamburaške korake upravo u KUD-u Dučec, a ovo je jedini događaj u Mraclinu kada ih je moguće vidjeti u tolikom broju. Društvo i danas velik trud ulaže u razvoj tamburaške glazbe, i to je zasigurno vidljivo.
Na večeri je nastupilo ukupno sedam sastava.

Društvo Dobre duše djeluje već petnaestak godina. Ova grupa mraclinskih veseljaka započela je svoja druženja prilikom proslava imendana i čestitarenja. Danas kontinuirano uvježbaju i izvode nepravedno zaboravljene narodne melodije našeg kraja. Već tradicionalno se okupljaju prilikom proslava imendana svojih članova te organiziraju fašničku povorku uz spaljivanje fašnika. Predstavili su se sa tri pjesme: Drmeš, Baro vina daj, Zadnja želja.

Tamburaški sastav “Alibi“, još od samih početaka u KUD-u Dučec, prije 15 godina, djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu. Danas su oni vrhunski tamburaški sastav sa širokim repertoarom te više autorskim pjesama. Osvojili su brojne nagrade i priznanja za svoj rad na raznim festivalima diljem Hrvatske. Posebice treba istaknuti VGF (Velikogorički festival) na kojem su svake godine njihove pjesme odlično prihvaćene od strane publike i stručnog žirija. Nastupali su i na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, festivalu Veče uz tambure u Banja Luci itd. Snimili su i CD. Izveli su pjesme Jezero let, Bijela ruža i Oko garavo.

Tamburaški sastav Modra galica zapaženo je djelovao i nastupao 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. U početku su svirali uglavnom samo za potrebe Kulturno umjetničkog društva, ali kasnije kada su prepoznati kao dobri zabavljači i na raznim veselicama u Mraclinu i cijelom Turopolju. Na neki način, postali su simbol Mraclina kao vrhunski tamburaši. Predstavili su se sa Svadbenim valcerom i Tičeki mali.

Članovi Tamburaškog sastava Takt, započeli su svoje prve tamburaške korake, kao i većina mraclinskih tamburaša u KUD-a Dučec. Njihov voditelj Željko Kravarščan Studo naučio ih je sve što znaju o tamburama i dodatno ih poticao da budu što bolji. Nakon 5 godina sviranja u Društvu, stvorila se ideja o osnivanju novog tamburaškog sastava po uzoru na starije tamburaše – Alibi i Lajbeke. Trenutno ih je petoro u sastavu, Petar Vinetić na primu, Stjepan Kos na braču 1, Filip Križanić na braču 2, na kontri Josip Jurenić i Luka Kos na berdama. Izveli su: Par koraka od mekara, Oči boje lavande i ciganski uranak.

I tamburaški sastav Lajbeki potekao je iz KUD-a „Dučec“. Oni danas čine stalni postav tamburaškog orkestra KUD-a „Dučec“, glavni su nositelji svih događanja u organizaciji Društva. Osim što odlično sviraju, dečki su i vrhunski plesači, pa po potrebi društva i plešu. Sviraju na brojnim zabava i veselicama. Snimili su nekoliko svojih autorskih pjesama, a i oni redovito i uspješno sudjeluju na Velikogoričkom festivalu. Predstavili su se vinskim setom.

Na inicijativu nekoliko članica KUD-a, a i uz veliku podršku Uprave, u listopadu 2015. godine počinje sa radom ženski tamburaški sastav KUD-a Dučec pod nazivom „Srećice“. Ime „Srećice“ nastao je na jednoj probi kada im je njihov voditelj Željko Kravarščan Studo rekao: „idemo srećice moje svirati“. U tom trenu cure su znale da će to biti ime njihovog sastava. U sastavu sviraju Patricija Cvetnić, Lorena Galeković, Jelena Kos, Marija Hubak, Linda Kos, Marija i Josipa Vukašinec. Uz pratnju djevojaka iz srednje folklorne skupine Srećice su izvele međimurski splet – Ljubav se ne trži, Čardaš i Grad se beli.

Veliki tamburaški orkestar KUD-a Dučec djeluje od 1998. godine kada se nakon duljeg niza godina u Mraclinu osniva tamburaška skupina. Tijekom godine sastav se mijenjao, a danas on je mješavina dvije generacije tamburaša proizašlih iz Studine škole. Prate sve skupine Društva na nastupima, a većina njih po potrebi i pleše u Društvu. Iza sebe imaju veliki broj nastupa, turneja diljem svijeta, samostalnih cjelovečernjih koncerata. Izveli su Slavonski splet – Padaj kišo, nemoj na konjara, Molski bećarac i Slavonski drmeš.

Za kraj veliki tamburaški orkestar uz pomoć publike izveo je Turopolje moje drago.

Fotografije: Vladimir Vinetić