Paljenje rakije, kao što smo već najavili u pozivu za ove Dučecove spelancije, postalo je svojevrsni Dučecov brend. Ne čudi stoga što se nova akvizicija Mjesnog odbora – 20 pivničkih kompleta (klupa i dva stola) – brzo popunila ljubiteljima jesenskog provoda na otvorenom. Bilo je gostiju iz cijele Županije, Zagreba pa i udaljenijih mjesta.

Gulaš se kuhao od jutra, kako bi se veprić, srna, zeko, junetina i ostalo blago Božje – na kojem zahvaljujemo glavnom pokrovitelju Dučeca, firmi Kova i predsjedniku emeritusu Vjeki Kovačiću – dobro upoznali u velikom kotlu mraclinskog lovačkog društva. Oko kotla skrbili su, u koncentričnim krugovima: gostujući majstor Boro Gecan s pomoćnicama Lidijom i Tihanom, Željko Križanić pri ocurkima, potom vanjski logistički krug sastavljen od članica ženske vokalne skupine Društva, koje su ispekle kruh i kolače, kao i podmladka Dučeca, nezaobilaznog u terenskom dijelu posla. Naravno, glavni tehnolozi priredbe bili su Zlatko Galeković Kiki i Nikica Vezmarović, voditelji drevnog procesa kojim se od šljiva i krušaka dobiva bistri sok koji se u razumnim količinama doista može koristiti kao lijek – i za dušu i za tijelo.

Marko i Božica Krznarić doveli su nam u goste glavnu folklornu točku jučerašnjeg programa, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Trenk iz Nove Gradiške koje se predstavilo narodnim običajima svoga kraja i nezaobilaznim bećarcem. Brojno – i nagrađivano – Društvo podsjetilo je na pomalo zaboravljenu sliku bogate i sretne Slavonije, pa ne čudi da je nastup gostiju često bio popraćen pljeskom publike. Osobitu priliku iskoristila su tri nazočna pripadnika 100. brigade HV-a koji su prije 26 godina bili na novogradiškom ratištu: zajednički “kipec” s Trenkovcima uhvatio je mnoge koji u to doba još nisu bili ni rođeni.

Upravo po završetku nastupa naših gostiju spustila se kiša nad travnatu pozornicu Jančetovog grunta pa se veselo društvo preselilo u Društveni dom gdje su zajedničke tamburaške snage brzo uspostavile potrebnu temperaturu, a posebno se dojmio nastup impozantnog gradiškog solista Marija kojem mikrofon doista nije potreban. Isprativši drage goste iz Nove Gradiške preostali domaćini nastavili su druženje u veselom predprazničkom raspoloženju, već u mislima na nove spelancije.

(Foto Vlado Vinetić)

Komentari su zatvoreni.