Ovih se dana povela polemika oko datuma po─Źetka te zavr┼íetka gradnja na┼íeg Dru┼ítvenog doma. Za pomo─ç sam se obratila mojem ujaku Jurju Cvetni─çu Amerikankinom, za kojeg znam da je sudjelovao u izgradnji Dru┼ítvenog doma. Naime, prema njegovom kazivanju, svi mu┼íkarci od 20 do 65 godina, trebali su 5 radnih dana sudjelovati u izgradnji Doma. Dom je ra─Ĺen po projektu Ljubomira Kosa.

Prvo doga─Ĺanje u Dru┼ítvenom domu bilo je po─Źetkom ’70-ih godina pro┼íloga stolje─ça, kada je DVD organizirao Fa┼íejnsku zabavu. Dom tada jo┼í nije imao grijanje a nije bio niti po┼żbukan. Moj ujak je iz svoje foto-arhive donio nekoliko starih fotografija iz tog vremena. Na fotografijama se nalaze ljudi koji su revno organizirali fa┼íejnske spelancije. U utorak, na sam Fa┼ínik, krivac za sve bio bi osu─Ĺen, dok je u srijedu, na Pepelnicu spaljivan. Najrevniji u organizaciji spelancija bili su: Stjepan Galekovi─ç Fil─Źek, Josip Kos Janta─Źov, Josip Cvetni─ç Lukanov, Josip Kos Garavin, Juraj Cvetni─ç Amerikankin, Franjo Kos Fabijanov i mnogi drugi ─Źlanovi DVD-a.

Fotografija na kojoj se vidi du─çan – koji┬áje radio ve─ç od sredine ’60-ih – i┬ápovorka koja se sla┼że te kre─çe na Fa┼ínik u Veliku Goricu. Na kamionu se nalaze slavni Cicibani, a kamion je bio vlasni┼ítvo Mije Kundi─ça, iza se je dalje slagala kolona traktora. Na slici je lijepo vidljivo pro─Źelje Pepi─Źevog ─Źardaka (danas ┼Żupni dvor u Velikoj Mlaki), a fotografiju je snimio sa prozora svoje ku─çe Antun Galekovi─ç Barberov.┬á

Cicibani na kamionu Mije Kundi─ça. Povorka kre─çe prema Velikoj Gorici

Tako─Ĺer tu je i fotografija iz 1956. godine na kojoj se nalaze: Nada Kri┼żani─ç Bogatu┼íeva, Juraj Cvetni─ç Amerikankin, a djevoj─Źice sa strane su Vera Vincek ro─Ĺ. Cvetni─ç Mamulina i Barbara Galekovi─ç Gaga.┬á

Fašnik u Mraclinu 1956. godine

Pogledajte fotografije i ako koga prepoznate slobodno napišite, prokomentirajte, a ako ima još fotografija, donesite nam da ih skeniramo i pospremimo.

Fotografije: Juraj Cvetni─ç Amerikankin