Kulturno umjetničko društvo „Dučec“ na poziv Foklornog ansambla Bitola gostovalo je od 13. do 15. listopada u Makedoniji, u gradu Bitoli. Možemo doista reći da postoji neka posebna veza između Mraclina i Bitole. Naime, ovo je četvrta generacija folkloraša Dučeca koja je posjetila mjesto gdje vječno sunce sja – Makedoniju. Prvi put 2000. godine, a uslijedila su gostovanja 2003. i 2005. godine. Prijateljstvo sa FA Bitola traje od 2005. godine kada su Makedonci sudjelovali na V. međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici. Iste godine u listopadu naše je Društvo posjetilo Bitolu i bilo gost Foklornog ansambla Bitola. Dvanaest godina nakon prvog susreta Dučec se ponovno sastao sa svojim prijateljima. Iako se radi o novoj generaciji plesača i tamburaša, i ovaj je put njihovo druženje bilo ispunjeno veseljem, pjesmom, plesom i dobrom svirkom.

Članovi Dučecove folklorne, tamburaške i vokalne skupine, pod vodstvom predsjednika Vjekoslava Kovačića, na put kreću u četvrtak u predvečernjim satima. Dolaskom u grad Bitolu u petak prijepodne, smještaju se u hotel Molika koji se nalazi u nacionalnom parku Pelister, nadomak Bitole. Pelister je jedan od tri makedonska nacionalna parka, a odlikuje ga prekrasan pogled na Bitolu, lijepa priroda i svjež zrak.

Istoga dana u 19.00 sati održan je veliki folklorni koncert u Gradskom domu kulture u centru Bitole. Koncert na kojem su sudjelovali članovi FA Bitole i KUD-a Dučec trajao je gotovo 2 sata, a oduševio je mnogobrojnu makedonsku publiku. Naša folklorna skupina predstavila se trima koreografijama – Ličkim plesovima, Turopoljskim plesovima te Bunjevačkim kolom, dok je vokalna skupina uz pratnju tamburaša izvela nekoliko pjesama našeg kraja.

Nakon koncerta uslijedila je svečana večera na kojoj su se izmjenjivali makedonski i mraclinski svirači. Ovo je ujedno bila prilika da se predsjednik Vjekoslav Kovačić u ime svih članova Dučeca zahvali FA Bitoli i njihovom predsjedniku Bori Rutevskom na gostoprimstvu. Razmijenjeni su prigodni pokloni uz obećanje da se sljedećeg puta vidimo u Mraclinu. Fešta na kojoj su se izmjenjivale hrvatske i makedonske pjesme trajala je do jutarnjih sati.

Slijedećeg jutra, slijedi obilazak Herakleje, starog antičkog grada osnovanog za vrijeme Filipa II. Makedonskog. Grad obiluje brojnim mozaicima koji su prilično dobro očuvani te velikim amfiteatrom u centru grada u kojem su se održavale gladijatorske igre. Ovaj trenutak obilježen je zajedničkom fotografijom na istom mjestu gdje su se fotografirale i bivše generacije Dučecovih članova.

Subotu poslijepodne članovi Dučeca proveli su na Ohridskom jezeru. Posjetili su samostan svetog Nauma, udaljen je 29 kilometar od grada Ohrida, neposredno uz albansku granicu, na visokoj stijeni iznad jezera. Kraj dana proveli su u centru grada Ohrida uz prekrasan zalazak sunca.

U povratku prema Mraclinu, Dučec se na nekoliko sati zadržava u glavnom gradu Makedonije – Skoplju. Dio Dučecove ekipe uz pratnju vodiča obišao je glavne znamenitosti grada – Spomen-kuću Majke Tereze, spomenik Aleksandru Velikom, kameni most koji spaja stari i novi dio grada te staru skopsku čaršiju.

Iz Dučeca zaključuju kako je ovo bilo još jedno predivno i uspješno putovanje na kojem su sklopljena nova prijateljstva, ali i obnovljena postojeća. Na međunarodnim gostovanjima, kao što je bilo ovo, Dučec predstavlja svoj kraj i svoj narod, ne pojedinca, ne ansambl, već državu. I ovoga su puta dostojno predstavili i promovirali naš Mraclin, Grad Veliku Goricu i Turopolje, ali i Lijepu našu.

Ovakva putovanja bitna su za razvitak društva jer je to prilika da se svi bolje međusobno upoznaju i druže, zaborave na svakodnevne brige i probleme, ali da pritom upoznaju kulturu i običaje drugih nacija. Putovanje u Makedoniju bilo je prvo inozemno gostovanje novoosnovane vokalne skupine, koja se odlično uklopila u Dučecovu mladost. Uprava Društva zahvaljuje se svima koji su pripomogli u realizaciji ovog projekta te svim članovima na pristojnom, odgovornom i savjesnom ponašanju tijekom gostovanja.

Dučec nastavlja sa probama i redovnim aktivnostima. Ovoga mjeseca čeka ih obilježavanje 50. godišnjice snimanja filma Breza u kojemu je sudjelovao tamburaški sastav Cicibani. U studenom su predviđene nove spelancije – sadnja novog drvoreda, dok je prosinac predviđen za adventske i božićne aktivnosti.


Fotografije: Vesna Tafra, Matija Kos, FA Bitola