Za kolinje koje započinje oko Svete Lucije, u Hrvatskoj postoji izreka „Sveta Luca krmke tuca“. Pripreme za takav važan i jedva dočekan događaj počinju nekoliko dana unaprijed.

Mi smo se zatekli kod Zlatka Galekovića-Kikija koji je za ovu zimu i ovo kolinje (već je jedno bilo) pripremio dvije svinje od po 180 kilograma. Došli su Anđelko i Ana Kasunić sa zetom, Mladen Kasunić, Branko Štuban-Brnčić, Joža i Mirko Vincek pa će sve biti brzo i kvalitetno obavljeno. Kad su se okupili svi svinjokoljski uzovnici na fruštuk, popilo se kuhano vino uz prepričavanje doživljaja i ‘svinjarija’ s prošlog kolinja. Muški su nakon toga predvođeni mesarom Krunom iz Buševca, prionuli hvatanju odabrane svinje u kocu (svinjcu), izvlačeći ju za nogu posebnom metalnom hvataljkom i proces je počeo.

Ima tu dosta mesa koje ide u pac i koje će se sušiti, kobasice mesne i krvavice, nekoliko vrsta a ni masti i čvaraka neće nedostajati. Radit će se cijeli dan kako bi se sve završilo.

Hoće li se ova tradicija ukinuti kako se priča, vidjet ćemo. Bilo bi šteta jer se u ovim prilikama osim što se radi, susreću susjedi i prijatelji koji u ovim “brzim” vremenima inače nemaju vremena jedni za druge kao što je to bilo nekad.

Facebook komentari

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.