Podijeli
Foto-arhiva: Davor Štuban

Nedavno se mraclinski pjesnik i bonvivan Tomislav Galeković za jednog intervjua sjetio da je svoje prve književne ‘note’ recitirao Sex kuburama, u baru ispod mraclinskog Društvenog doma. Dakako, odmah su krenula sjećanja na te dane, na utakmice, hakl, pobjede i poneke poraze koji su već po pravilu – najviše boljeli.

Početkom osamdesetih prošlog stoljeća mali nogomet je u nezaustavljivom zamahu, a da bi se ‘pokrpale’ rupe u športskom kalendaru za ljetnih i zimskih praznika, osnivaju se sredinom 1982.godine mraclinske Sex kubure. Osnovane su u ‘Krčmi k starom lovcu’, a krstio ih je Davor Galeković /Šera, Bljuzga, Brzi, Lajnus/ u malu pomoć svog prijatelja Borisa Galekovića Rockyja.

Kubure u zimskom razdoblju nastupaju na svim najznačajnijim malonogometnim turnirima do kojih se moglo doprijeti u okruženju – na Kutiji šibica, u Samoboru, Sisku i dakako u Velikoj Gorici. Iako se ne mogu pohvaliti nekim značajnim postignućima s tih ‘velikih turnira’ ostaju sjećanja i činjenica da su igrali protiv mnogih jakih malonogometnih družina poput slovenskog Kovinopasarstva, prvaka Zagreba ekipe Xanadua u legendarnoj utakmici baš u trešnjevačkoj Kutiji šibica – a u kojoj je publika žestoko bila na strani mraclinske momčadi u kojoj su vizualno glavne zvijezde bile Rocky i dugokosi Oky i završila je tek 2:0 pobjedom prvaka Zagreba – te protiv Mliništa ili FAK Kanaka, poznatih haklera. U deset ogleda na parketu Kubure su ostvarile 2 pobjede i 8 poraza uz gol-razliku 16:34. Ždrijeb ih nije mazio, a parket izrazito nisu voljeli. Puno su bolje Kubure prolazile na asfaltnoj podlozi, u 13 utakmica ostvarili su 11 pobjeda uz tek 2 poraza – oba od jakog velikogoričkog Alkara, uz gol razliku 46:19. Trava je, ipak, bila omiljena podloga – od 14 utakmica u 12 susreta pobjeđuju, jednom gube i jednom igraju bez pobjednika. Ukupno Sex kubure odigravaju 37 utakmica, ostvaruju 23 pojede, 2 neriješena rezultata i 12 poraza, uz ukupnu gol-razliku 114:68.

Foto-arhiva: Davor Štuban

Najveći uspjeh Sex kubura je plasman u finale mjesnih zajednica Općine Velika Gorica 1985.godine, te polufinale istog natjecanja 1987.godine, te osvajanje turnira u Barbariću i Vukojevcu 1985.godine, te Kurilovcu 1986.godine. Kubure su osvojile turnir i prilikom otvaranja malonogometnog igrališta u Mraclinu, te nastupile pod imenom Bratstvo (stolarija Galeković) na YURM-u 1986.godine, malonogometnom natjecanju bivše države čije se izlučna faza igrala u Velikoj Gorici.

Za Sex kubure najčešće su nastupili: Zdravko Štuban, Dražen Kovačić, Željko Cvetnić, Franjo Galeković, Davor Štuban, Damir Bolarić, Davor Galeković, Mladen Kasunić, Ratko Cvetnić i Drago Kos, a nešto rjeđe i Vitomir Štuban, Tihomir Prvonožec, Zlatko Čunčić, Stjepan Rogina, Zvonimir Fabijančić, Mladen Kos i drugi. Sponzora nisu imali, dresovi su kupljeni vlastitim sredstvima, kotizacije za nastupe na turnirima i prijevoz te treća poluvremena financirana su iz istih izvora, a šest intenzivnih godina malog nogometa i Sex kubura ostalo je u sjećanjima i još se o njima naveliko priča.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here