Podijeli

U srijedu 21. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u povodu 25. obljetnice ruskoga priznanja Republike Hrvatske, svečano je otvorena izložba “Ruska emigracija u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture”. Prije sto godina u Hrvatsku su došli prvi ruski emigranti koji su bježeći pred komunističkom revolucijom tražili spas za sebe i svoje obitelji. Među njima je i osoba čije ime nalazimo na pozivnici za ovu izložbu, a koja je – slobodno to možemo reći – proslavila ime Mraclina u filmskome svijetu: to je ing. Aleksandar Gerasimov.

Ostavši u Zagrebu sasvim slučajno – jer su ga okrali u vlaku kojim je putovao na Zapad, ostaviviši mu samo violinu – dvadesetpetogodišnji Gerasimov ubrzo se zaposlio kao snimatelj u Školi narodnog zdravlja, te je tu ostvario tridesetgodišnji filmski opus u kojem posebno mjesto zauzima film “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi”. Taj film, što ga je Gerasimov snimio u 1933. u Mraclinu, po scenariju dr. Chloupeka, ostao je zaboravljen na policama Škole sve do 1960. godine kad ga je netko poslao na festival u Firencu, gdje je film izazvao pravu senzaciju i osvojio festivalski Grand Prix, ostaviviši iza sebe i velikog talijanskog režisera Rossellinija.

GERASIMOV, Aleksandar, prizor iz filma Jedan dan u turopoljskoj zadruzi, 1933.

U razgovoru što smo ga u povodu izložbe poveli s djelatnicima Arhiva brzo je iskrsnula mogućnost da se ove jeseni jedan od Filmskih četvrtaka, tematskih večeri što ih Arhiv tijekom godine priređuje u svojoj dvorani na Marulićevom trgu, posveti zajedničkoj spelanciji s Mraclincima: projekciji filmova što ih je Gerasimov snimio u Mraclinu za potrebe Škole narodnoga zdravlja. Hrvatski državni arhiv u svojem bi trezoru potražio filmove, a Mraclinci bi u svom trezoru potražili nešto za prigristi i – kako bi Rusi rekli – на здоровье!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here