Podijeli

U sklopu programa Dana svetog Vida, Društvo žena „Anđela Lovreković“ sudjelovalo je u subotu prikazom spravljanja starinskih, već pomalo zaboravljenih jela, pod nazivom „Po starinski“. U 15 sati počelo je okupljanje članica Društva na Drevovom gruntu, oko krušne peći koja odolijeva vremenu od davne 1939. godine, te još danas služi svrsi: pećenju kukuruznog kruha. U drvenom koritu, baš kao nekada, gospođa Vera Vincek umijesila je kukuruzni kruh, koji je ispečen u krušnoj peći.

Mraclinske štrukle s tropom, nekada čestu hranu na stolovima naših starih, mijesila je i kuhala predsjednica Društva Vesna Tafra, dok je majstorica za bijele žgance s tropom, lukom i špekom, bila gospođa Vera Galeković, uz pomoć gospođa Ljubice Kos i Katice Štuban. Sve članice Društva ispekle su i kolače, pa se je tu našlo presenice ili kukuruzne zlevke, bazlamače, fanjkih, gibanica, breskvica, te još čitav niz drugih vrsta finih kolača iz domaće radinosti članica Društva. Za dobro raspoloženje bili su zaduženi članovi TS „Dobre duše“, tako da pjesme i plesa nije nedostajalo.

– Zahvaljujemo se svim posjetiteljima koji su zajedno sa nama sudjelovali u ovom programu, te uz simboličnu donaciju isprobali sve što smo priredile za ovaj naš dan. Isto tako, hvala našim sponzorima: Mlinu Pukanić iz Velike Gorice, OPG Cvetnić vl. Luka Cvetnić, PPS „Galeković“ i Cvjećarna „Anamarija“ vl. Darinka Kos iz Mraclina, a posebnu zahvalu upućujemo našim dragim domaćinima: obitelji Zlatka Kovačića, koji su nam omogućili da ovaj naš program realiziramo. – istaknula je predsjednica Društva žena, Vesna Tafra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here