Operacija Vihor jedna je od najslabije obja┼ínjenih epizoda Domovinskog rata, premda je na na┼íem podru─Źju, kao i na podru─Źju Novog Zagreba neuspjeh akcije postao glavnom temom ─Źim su se pripadnici HV-a vratili s boji┼ínice.

Naime, kako navodi braniteljski portal, nu┼żnost napadnog djelovanja kojim bi se pobolj┼íao ukupan polo┼żaj HV-a na glinskom i petrinskom Pokuplju pretpostavljao je forsiranje rijeke Kupe. Poku┼íaj prelaska Kupe i proboja srpske linije ve─ç je poku┼ían 28. listopada kod Slatine Pokupske. Zapovjedni┼ítvo za Banovinu odlu─Źilo je prikupiti vi┼íe postrojbi i izvesti napad iz tri smjera od Zaloja do Glinske Poljane, pri ─Źemu je jedan od dva glavna pravca trebao biti preko sela Gra─Źanice i Stankovca.┬á

Na┼żalost, operacija je pokazala vi┼íe nedostataka, u prvom redu neuskla─Ĺenost postrojbi u borbenom djelovanju, nepokretanje postrojbi u napad, a napose nedovoljnu obu─Źenost i opremljenost 102. brigade za tako zahtjevnu operaciju u te┼íkim vremenskim uvjetima. Stoga operacija nije uspjela zadati strate┼íki udarac srpskim postrojbama na Banovini, ve─ç je zavr┼íila neuspje┼íno, s nemalim gubicima.

Najvi┼íe poginulih, njih 13 bilo je u 102. brigadi uz 17 ranjenih i ve─çi broj ozlije─Ĺenih boraca; izgubljena je posada tenka oklopne bojne ÔÇ×GromovaÔÇť te jo┼í dvojica pripadnika brigade, ukupno ┼íest pripadnika 2. brigade; dva vojnika 78. bataljuna Glina i jedan policajac sisa─Źkih ÔÇ×OsaÔÇť. Po jedan pripadnik 144. i 153. brigade smrtno su stradali od topni─Źke vatre. Za Mraclin ova lo┼íe vo─Ĺena akcija ima dodatnu tragi─Źku te┼żinu jer je – prilikom izvla─Źenja ranjenih pripadnika novozagreba─Źke brigade – na dana┼ínji dan prije to─Źno 30 godina smrtno ranjen mraclinski dragovoljac Tomislav Hrkovec.

Foto: arhiva obitelji Hrkovec, Vitomir Štuban

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za za┼ítitu protiv spama. Saznajte kako se obra─Ĺuju podaci komentara.