U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici jučer je održano predavanje “Turopolje i glazba – pogled u prošlost”. Nazočne je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pozdravio glavni tajnik akademik Dario Vretenar, a u ime Zavoda u Velikoj Gorici akademik Željko Cvetnić. Akademik Cvetnić u uvodnom govoru prisjetio se najvažnije ličnosti turopoljske glazbe – Franje pl. Lučića. Osim što je bio vrhunski orguljaš i skladatelj, bio je i veliki prosvjetitelj – 1923. godine otvorio je škole u Kučama, Buševcu i Mraclinu, otvorio je više čitaonica i knjižnica. Akademik Cvetnić prisjetio se i svog prvog susreta s imenom Franje pl. Lučića – mraclinski orguljaš i veliki umjetnik Franjo Cvetnić Esperant, koji je bio i Lučićev učenik, često ga je spominjao i o njemu pričao.

Izuzetno nadahnuto predavanje održali su prof. dr. sc. Vjera Katalinić s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU i akademik Stanislav Tuksar, iz Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU.

Prof. Vjera Katalinić, osoba koja svojim znanstvenim i pedagoškim radom trajno unapređuje hrvatsku muzikologiju, osvrnula se na nekoliko važnih činjenica vezanih uz glazbu u Turopolju koja je bila prisutna u crkvenom pjevanju, seoskim kućama, pjevačkim društvima, školama, a pratila je sve segmente društvenog i obiteljskog života. Osobito je istaknula djelovanje i ličnost Franje pl. Lučića, župana Plemenite općine turopoljske, velikog prosvjetitelja, orguljaša i skladatelja. Ovog proljeća prof. Katilinić posjetila i Mraclin kad je sudjelovala na promociji knjige „Pedeset“ našeg Tomislava Galekovića Brke kao članica Društvenog orkestra Hrvatskog glazbenog zavoda.

Osvrnula se i na rad pojedinih učitelja, među kojima je osobito istaknula Dragutina Pluta, učitelja u Vukovini, koji su ujedno bili i crkveni orguljaši te promicatelji pjevanja kako u crkvama tako i u pjevačkim društvima kojih je bilo dosta na području Turopolja. Dragutin Plut djelovao je kao voditelj krajem 1920-ih i u mraclinskom kulturno umjetničkom društvu.

Turopolje je bilo inspiracija i za brojna glazbena djela, među ostalima opere “Maričon” skladatelja Srećka Albinija, “Seoski plemić” Ivana pl. Zajca te operete “Kortešancija u Turopolju” koju je skladao Đuro Eisenhut. Akademik Stanislav Tuksar, redoviti član HAZU-a od 2012., velikog znanstvenog glazbenog opusa čiji interes zahvaća istraživanja kulturoloških aspekata i estetike glazbe od XVI. do XIX:, dotakao se ličnosti Jurja Habdelića, jednog od najučenijih Turopoljaca, isusovca, baroknog pisca i leksikografa. Pri tom je u Habdelićevom djelu “Dictionar” koji sadrži 13 000 riječi, istraživao i prezentirao glazbeno nazivlje koje se pojavljuje u tom rječniku, kojim će se poslužiti i kasniji leksikografi.

U umjetničkom dijelu programa nastupile su solistice Gradskog zbora Franjo pl. Lučić Lidia Capković – Martinek, sopran i Melita Lisjak, alt, uz korepetitora prof. Tibora Naglića izvevši  skladbe Lepi Juro i Vehni, vehni fiolica u obradi Franje pl. Lučića. Ponovno jedna zanimljivost koja je vezana za Mraclin – korepetitor Tibor Naglić unuk je Ljerke Naglić (učiteljice) i Luke Naglića (veterinara) koji su radili i živjeli u Mraclinu. Luka Naglić bio je 1959. godine predsjednik mraclinskog Kulturno umjetničkog društva “Dučec”, koje se tada zvalo Kulturno prosvjetno društvo “Ivan Goran Kovačić”. 

Program je moderirala Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.