NaÅ”i djedovi i bake joÅ” se uvijek sjećaju dobrih starih običaja. Cijeli Badnjak pripremala se hrana koju su jeli za Božić. Peklo se meso i krvavice, radili su i gibanicu, ali to se jelo tek kad se doÅ”lo s polnoćke, jer se za Badnjak postilo. Prije odlaska na polnoćku obavezno se kitilo božićno drvce. Nekad je to bila samo grana od bora koju su ukraÅ”avali orasima i bombonima koji su bili umotani u sjajne Å”arene papire, koji su nastavili visiti na grani i nakon Å”to su pojeli bombone.

Ispod okićeng bora obitelj se družila uz posnu večeru. Jele su se Å”trukle, a nakon toga u kuću se unosila slamica, koju je obično nosio najstariji muÅ”ki član obiltelji. Djeca su u kantici nosili žito i svijeću. Svijetlo se ugasilo i uÅ”li smo u kuhinju. Onaj tko je bio glavni, tada je govorio: Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, žira i mira i zduÅ”noga veličenja. Tamo gdje je bilo cura tu se joÅ” reklo i lijepih dečkov. Na slami se obitelj zajednički molila, a onda su svi otiÅ”li na polnoćku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.