Oduvijek sam sa velikom pažnjom i zanimanjem sluÅ”ala priče i dogodovÅ”tine iz mladosti mojih baka i djedova. Zanimalo me gdje su se nalazili u slobodno vrijeme i kako su ga provodili? Zanimalo me kako su se zaljubljivali? Njima je bilo drago prisjećati se mladih dana pa su sa velikim zadovoljstvom o tome pričali. 

Njihov vid druženja i zabave bio je posve drugačiji od naÅ”eg. Slobodnog vremena nisu imali previÅ”e pogotovo u sezoni poljoprivrednih radova. Nije bilo traktora s poljoprivrednim strojevima, sve su radili golim rukama: kopali, sijali, želi, spravljali sijeno, orali uz pomoć konja koji su vukli plug. Bio je to naporan i mukotrpan posao. Ljubavi su se rađale s druge strane međe, dok su radili u polju. Ugodno s korisnim.

U zimskom periodu, za dugih zimskih večeri, bilo je lakÅ”e i opuÅ”tenije. Čehalo se perje, guŔčje ili pačje, čime su se punili jastuci i tuhice. Lupila se kukuruza za kokoÅ”i i svinje. Raspredalo se o svemu i svačemu. U kući gdje je bilo cura dolazili su dečki na druženje. Stari su bili prisutni cijelo vrijeme njihovog boravka, nisu ih ostavljali same. Uz svijetlo petrolejske lampe bila je romantična atmosfera. Cura je obično od dečka dobila jabuku i time joj je dao do znanja da mu se sviđa. Bilo je lijepo kad je to bilo obostrano. Iz tog je ubrzo nastala prava ljubav. 

U ono vrijeme bio je običaj snoboka. To je, ustvari, događaj dolaska prosca u kuću. Snubiti znači prositi djevojku, a snobok je prosac. Ako je ljubav bila prava i obostrana, pogotovo ako su i roditelji bili zadovoljni nije trebalo puno snubiti. Brzo su se dogovorili i oko miraza. Bilo je slučajeva da su se oko svega dogovarali samo roditelji, bez volje mladih. Ako je djevojka bila bogata, a nije bila “preÅ”timana” i nije imala “prehoju” – Å”to znači da nije baÅ” bila lijepa pa nije bila interesantna dečkima – roditelji su bili voljni dati pola svog bogatstva samo da im se kćer uda, da ne ostane stara cura. Njezin budući nije imao pravo na prigovor. Mogao je samo živjeti u nadi da će se ljubav desiti. NaÅ”i stari su govorili: “Sve bu to doÅ”lo na svoje, kad se bolje upoznaju onda se budu i zavoleli.”

Izvor: Youtube/OSS BuŔevec