Kad se govori o mraclinskoj povijesti “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, tri su godine već postala gotovo kanon: 1930. mraclinski su Å”kolarci donijeli nogometnu loptu iz Zagreba, 1932. Mraclinci su zajedno s Vukovincima osnovali NK Jelačić (klub je bio registriran u općinskom srediÅ”tu Vukovini, ali igraliÅ”te je bilo mraclinsko), a 1935. naÅ”i su se dečki  izdvojili i osnovali NK Radić, danaÅ”nji NK Mraclin.

Takav razvoj događaja srećemo u literaturi – spomenimo nezaobilazni “Mraclinski nogometni memento”, autora Stjepana Cvetka i Davora Å tubana – a prema tim godinama vodi se i mraclinska nogometna priča i pripadajuće obljetnice.
No, naÅ” ugledni leksikograf Mladen Klemenčić, voditelj projekta Turopoljskog leksikona, skreće pozornost na jedan malo poznati detalj. Naime u zagrebačkom listu Novosti u ožujku 1930. objavljen je popis klubova Zagrebačkog nogometnog podsaveza. Taj Podsavez obuhvaćao je veliko područje, od Bjelovara do Banjaluke i Primorja, a u to je vrijeme bio običaj da sportski savezi svoje akte objavljuju u ozbiljnim novinama, Å”to su Novosti tada svakako bile. Ono Å”to je nama posebno zanimljivo je da se u tom popisu, pod rednim brojem 87. navodi Hrvatski Å”portski klub Sanitas iz Mraclina!

Sudeći po imenu – sanitas na latinskom znači zdravlje – nije isključeno da su klub osnovali ljudi vezani uz asanaciju, no nikakvih drugih podataka o tome da je taj klub doista djelovao – nemamo. Za nekoga tko bi se htio pozabaviti tim pitanjem bilo bi zanimljivo pretražiti stare arhive i vidjeti je li klub – osim na papiru – doista imao neki stvarni život, utakmice, treninge? I gdje? Živih svjedoka (ako isključimo Jožu Manolića) viÅ”e nema, no podatak postoji te su ga već uočili i neki drugi ljetopisci, poput Ivana MiÅ”erića Pevija i SaÅ”e Božića, koji ovu informaciju navode u monografiji iz 2016. godine posvećenoj NK Radnik.