Kad se govori o mraclinskoj povijesti ÔÇťnajva┼żnije sporedne stvari na svijetuÔÇŁ, tri su godine ve─ç postala gotovo kanon: 1930. mraclinski su ┼íkolarci donijeli nogometnu loptu iz Zagreba, 1932. Mraclinci su zajedno s Vukovincima osnovali NK Jela─Źi─ç (klub je bio registriran u op─çinskom sredi┼ítu Vukovini, ali igrali┼íte je bilo mraclinsko), a 1935. na┼íi su se de─Źki┬á izdvojili i osnovali NK Radi─ç, dana┼ínji NK Mraclin.

Takav razvoj doga─Ĺaja sre─çemo u literaturi┬áÔÇô spomenimo nezaobilazni ÔÇťMraclinski nogometni mementoÔÇŁ, autora Stjepana Cvetka i Davora ┼átubana ÔÇô a prema tim godinama vodi se i mraclinska nogometna pri─Źa i pripadaju─çe obljetnice.
No, na┼í ugledni leksikograf Mladen Klemen─Źi─ç, voditelj projekta Turopoljskog┬áleksikona, skre─çe pozornost na jedan malo poznati detalj. Naime u zagreba─Źkom listu Novosti u o┼żujku 1930. objavljen je popis klubova Zagreba─Źkog nogometnog podsaveza. Taj Podsavez obuhva─çao je veliko podru─Źje, od Bjelovara do Banjaluke i Primorja, a u to je┬ávrijeme bio obi─Źaj da sportski savezi svoje akte objavljuju u ozbiljnim novinama, ┼íto su Novosti tada svakako bile. Ono ┼íto je nama posebno zanimljivo je da se u tom popisu, pod rednim brojem 87. navodi Hrvatski ┼íportski klub Sanitas iz Mraclina!

Sude─çi po imenu ÔÇô sanitas na latinskom zna─Źi zdravlje ÔÇô nije isklju─Źeno da su klub osnovali ljudi vezani uz asanaciju, no nikakvih drugih podataka o tome da je taj klub doista djelovao ÔÇô nemamo. Za nekoga tko bi se htio pozabaviti tim pitanjem bilo bi zanimljivo pretra┼żiti stare arhive i vidjeti je li klub ÔÇô osim na papiru ÔÇô doista imao neki stvarni ┼żivot, utakmice, treninge? I gdje? ┼Żivih svjedoka (ako isklju─Źimo Jo┼żu Manoli─ça) vi┼íe nema, no podatak postoji te su ga ve─ç uo─Źili i neki drugi ljetopisci, poput Ivana Mi┼íeri─ça Pevija i Sa┼íe Bo┼żi─ça, koji ovu informaciju navode u monografiji iz 2016. godine posve─çenoj NK Radnik.┬á