Mraclin─Źice u jednakim no┼ínjama koje nisu odobrene za I. smotru folklora u Zagrebu (iz arhiva Bo┼żice Krznari─ç)

Jo┼í prije po─Źetka prolje─ça, kad smo malo u┼żivali u suncu, nakon nedjeljnog ru─Źka upitala me unuka Eva:

– Baka, budemo li i ove godine i┼íli u ┼áabari─ç gledati veliki ogen za Jurjevo?

– Ako bude ovako lijepo vrijeme budemo, ali moram vam ispri─Źati kako se nekad obilje┼żavalo Jurjevo u Mraclinu…

ÔÇ×Pre┼íel je pre┼íel pisani Vuzem,

došel je došel Juraj zeleni,

iz zelene gore u to ravno polje,

darujte ga, darujte, Juru zelenoga.

Nije Juro svaki dan, ve─ç u ljetu jedan dan,

darujte ga, darujte, Juru zelenogaÔÇŽ ÔÇť

Iz jednog od sela Vukomeri─Źkih gorica, do┼íli su u ravno Turopolje dvije djevoj─Źice i dje─Źak koji su obilazili selo i pjevali ovu pjesmu. Djevoj─Źice su nosile ko┼íaru u koju su stavljale jaja koja bi dobili, a dje─Źak je nosio naramak zelenih gran─Źica. Po jednu gran─Źicu dao bi doma─çici nakon otpjevane pjesme. Tu bi granu doma─çica zataknula izme─Ĺu drvenih greda u ─Źrdaku uz izgovaranje molitve: ÔÇ×Da nam Bog podari zdravlja za cijelu obitelj, za blago u ┼ítali i za zdrav urod na poljima.ÔÇť

Na odlasku djevoj─Źice su zahvalile pjevaju─çi:

ÔÇ×Fala vam, fala, vi dobri ljudi,

mi vam zafalimo, Bog vam naplati

i zeleni Juraj ÔÇô kirales ÔÇť

Kompletirane no┼ínje odobrene za I. smotru folklora u Zagrebu (iz arhiva Bo┼żice Krznari─ç)

Jurjevo se u raznim krajevima obilje┼żavalo na razne na─Źine, a u Turopolju su se lijepi jurjevski obi─Źaji najdulje zadr┼żali u Donjoj Lomnici i Lukavcu. Kada je 1966. god. u Mraclinu obnovljen rad KUD-a ÔÇ×Ivan Goran Kova─Źi─çÔÇť (dana┼ínji ÔÇ×Du─ŹecÔÇť) poziv za prvi javni nastup dobili smo iz Donje Lomnice gdje su oni obnovili obi─Źaj paljenja Jurjevskog krijesa. Planirali su da ─çe u subotu 23. travnja 1966. paliti krijes u Donjoj Lomnici, u nedjelju 24. travnja trebao se odr┼żati folklorni program ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici.

Na┼żalost cijeli tjedan prije Jurjeva i na samo Jurjevo padala je ki┼ía pa je cijeli program otkazan. Zdu┼íno smo se pripremali za taj nastup i uvje┼żbali jurjevsku pjesmu ÔÇ×Japo, mamo, ote gledet Juru zelenoga!ÔÇť koju je uglazbio Franjo pl. Lu─Źi─ç i turopoljske plesove (drme┼íe, du─Źec, Staro sito i Lepa Mara kolo vodi). Odlu─Źili smo te subote, na Jurjevo pozvati novoizabranog predsjednika op─çine Velike Gorice Juraja Kri┼żani─ça. Probe smo odr┼żavali u tada jedinoj potpuno ure─Ĺenoj prostoriji, na katu novog Dru┼ítvenog doma koju su nam na kori┼ítenje velikodu┼íno prepustili na┼íi vatrogasci. Tom malom gestom htjeli smo zahvaliti predsjedniku Kri┼żani─çu jer nam je nakon obnove dru┼ítva dodijelio poticajna sredstva za rad.

Mi smo tim sredstvima nabavili opanke za folklornu grupu i za tambura┼íki sastav ÔÇ×CicibaneÔÇť kako bismo mogli nastupiti na I. smotri folklora u Zagrebu u srpnju 1966. god. Bili smo sretni ┼íto se odazvao na┼íem pozivu sa svojim suradnicima i time nam dao do znanja da podr┼żava na┼í rad. Kao predsjednica KUD-a pozdravila sam ga rije─Źima: ÔÇ×Ve─Źeras imam ugodnu du┼żnost da u na┼íoj sredini pozdravim druga predsjednika Juraja Kri┼żani─ça i ostale gosteÔÇŽ Kod vas smo nai┼íli na razumijevanje i zato vam hvala!… Ovo je na┼í prvi nastup. Uvje┼żbali smo jednu jurjevsku pjesmu te pjesme i plesove Turopolja, a na┼í prvi gost ste Vi, dru┼że predsjedni─Źe! Zato neka Vas ovaj na┼í nastup na Va┼í imendan podsje─ça na ugodno provedeno vrijeme me─Ĺu nama u Mraclinu…ÔÇť

Unuk Lovro me upitao:

 – Ali, baka, zakaj vam je to bilo tako va┼żno?

– Danas to ne izgleda ni┼íta posebno, ali u ono doba, ÔÇÖ66. godine, ─Źestitati imendan drugu Juraju bila je velika i hrabra gesta. Vjerojatno se ne bi mogla dogoditi nigdje nego u Mraclinu! Bilo nam je va┼żno i zato ┼íto ranije vlasti u Velikoj Gorici nisu ba┼í podr┼żavale KUD u Mraclinu, kao i ni┼íta drugo, jer Mraclin nije bio ÔÇ×bora─Źko mjestoÔÇť. Te smo ve─Źeri nastupili u no┼ínjama koje su tkale same ─Źlanice biv┼íeg dru┼ítva u Op─Źinskoj hi┼żi gdje su bila postavljena ─Źetiri tkala─Źka stana. Radilo se prema jednom originalnom uzorku i sve su no┼ínje bile jednake. Upravo zato nisu bile odobrene za nastup na I. smotri folklora u Zagrebu. Do lipnja smo iskompletirali ┬ánove no┼ínjepa smo ipak bili kompletni i spremni za I. smotru u Zagrebu.

Jurjevski krijes (Izvor: TZVG http://www.tzvg.hr/sadrzaj/pregled/turopoljsko-jurjevo/220?c=3 )

Lijepi jurjevski obi─Źaji obnovljeni su i u Lukavcu gdje se ispred zidina starog grada Lukavca pali jurjevski krijes i izvode stare jurjevske pjesme i obi─Źaji ┼íto je s vremenom postala prava turisti─Źka atrakcija.

– Baka, ja sam pro┼íle godine bio u parku Franje Tu─Ĺmana u Gorici. I tamo je bio veliki jurjevski krijes  ÔÇô veli Lovro.

– Da, da, i u Mraclinu se pali veliki jurjevski kres u ┼áabari─çu. Mali Du─Źecovci nam pjevaju i ple┼íu, a na┼íi tambura┼íi sviraju. Uprizorena je i pogodba gospodara sa ─Źredarom o ─Źuvanju krava i svinja za tu godinu, a sve zavr┼íi za bogatim mraclinskim stolom. Spelancija je dobro posje─çena pa mislim da na┼íi mje┼ítani vole dru┼żenje i opu┼ítanje uz lijepe stare obi─Źaje.

Ovaj razgovor vodila sam s unucima u drugom mjesecu ove godine, kada je bilo lijepo i sun─Źano vrijeme. Ali s prolje─çem se sve poremetilo, najprije je padala tu─Źa, pogodio nas je najja─Źi potres u zadnjih 140 godina, zatim je padao snijeg i nekoliko puta mraz, a najve─ça nepogoda prisilila nas je da se dr┼żimo svojih domova i otka┼żemo sva doga─Ĺanja i poslove. Zbog COVID-a 19 cijeli je svijet doslovno stao! Prisje─çanje i dijeljenje ovakvih lijepih uspomena poma┼że nam prebroditi izolaciju i uljep┼íava nam ove dane kako bismo ostali dobre volje, raspolo┼żeni i dobrog du┼íevnog (a time i tjelesnog) zdravlja. Ostajte zdravi!

Du─Źecovci na Jurjevo (Slika Bo┼żica Krznari─ç)