Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pred školom u Kučama

Studenti pete, završne, godine studija Arhitekture i urbanizma Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Blaž Tuđa, Nika Krstić, Fran Gamulin, Luka Jugovac, Lorena Jelinek, Antonio Brkić, Julija Punčec i Maja Ciglar – u okviru kolegija “Istraživanja, seminari, projekti” teme “Građenje u trusnim područjima – Pouke baštine”, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Marine Šimunić Buršić, istraživali su i ove godine tradicijsku drvenu arhitekturu Turopolja. Njihovo je istraživanje bilo usmjereno na izvanrednu otpornost na potres naših drvenih zdanja građenih na tradicijski način. Činjenica da su snažni potresi 2020. godine u Zagrebu i Petrinji oštetili mnoge zidane zgrade – od zagrebačke katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije do mraclinske kapele sv. Vida – dok turopoljski čardaci i pokupske korablje nisu pretrpjeli štetu, potakla je buduće arhitekte da istražuju pokupsku i turopoljsku tradicijsku drvenu arhitekturu in situ – ne iz udžbenika, nego izravno, na licu mjesta. Pod vodstvom velikog poznavatelja Turopolja Stjepana pl. Čunčića u listopadu su istraživali mraclinske čardake, napose detalje i spojeve koji doprinose njihovoj seizmičkoj otpornosti, te bili tradicionalno ugošćeni na Jančetovom gruntu akademika Ratka Cvetnića  i okrijepljeni izvrsnim štruklima gđe Vesne Tafre.

Stjepan pl. Čunčić u studenom je za vrijedne studente arhitekture organizirao posjet radionici za obradu stare drvene građe u Kučama te susret s vlasnikom g. Pavlom pl. Čunčićem Pavlekom i Ivanom pl. Čunčićem Mijačkom, kojom su prilikom budući arhitekti mogli vidjeti originalne dijelove drvenih turopoljskih kuća i njihove vezove, te se uvjerili u izvanrednu vještinu i preciznost starih majstora-graditelja.

Suradnja se nastavlja.

Mjerenje Kokotanovog čardaka u Mraclinu
U radionici za obradu stare drvene građe u Kučama
Demonstracija slaganja planjki
Pred Zgradom u Mraclinu
Facebook komentari

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.