Vokalno-tambura┼íka ve─Źer doista je “brend” mraclinskih Dana sv. Vida, kako je naglasio i predsjednik Du─Źeca Matija Kos. Tambura je ve─ç gotovo stolje─çe simbol mraclinske folklorne i glazbene ba┼ítine, a eminentni gosti na pozornici u Parku Tomislava Hrkovca digli su atmosferu do samog ruba epidemiolo┼íkih propisa. U programu, koji je ┼íarmantno vodila Ana Mireni─ç, najprije su nastupile Dobre du┼íe. Iako sami za sebe ka┼żu da im je uspje┼ían svaki nastup ─Źiji kraj do─Źekaju ┼żivi i zdravi, ovi “mraclinski Dublinersi”, kako ih je prozvao leksikograf Mladen Klemen─Źi─ç, pokazali su da jo┼í imaju goriva u rezervoaru. Nakon njih nastupile su tambura┼íke zvijezde iz devedesetih – Modra galica. Danas su Vidovi dani na┼żalost jedina prilika da se ─Źuje ovaj mraclinski sastav koji su u zenitu uspore─Ĺivali sa Zlatnim dukatima.

Kraj tambura┼íkoga dijela ve─Źeri pripao je provjerenim snagama: Lajbekima i Alibiju, nadaleko poznatim mraclinskim sastavima, momcima u punoj snazi, koji uz tambura┼íke standarde imaju i svoje autorske pjesme. U vokalnim to─Źkama imali smo doista prilike vidjeti “Real i Barcelonu”, kako se komentiralo u publici – najprije Vokaliste sv. Josipa iz Velike Gorice (a malo i iz Mraclina), ekipu iz radionice maestra Dra┼żena Kurilov─Źana, koja se predstavila sakralnom i klapskom glazbom, a potom najbolju na┼íu klapu posljednjih godina, klapu Vin─Źace iz Novoga Vinodolskog. Ovi vi┼íestruki pobjednici Omi┼ía i mnogih drugih klapskih smotri na na┼íu sre─çu ve─ç su nekoliko puta nastupili u Mraclinu. To je prilika ne samo da publika, osobito mla─Ĺa, u ┼żivo ─Źuje kako zvu─Źi visoko postavljena izvo─Ĺa─Źka letvica nego i da se malo odmorimo od glazbenoga “tre┼ía” koji doista tre┼íti sa svih strana.

Publika, u kojoj se nalazio i gori─Źki gradona─Źelnik, g. A─Źkar, vrlo je srda─Źno pratila program i pljeskom nagradila izvo─Ĺa─Źe. Na kraju se predsjednik Du─Źeca Matija Kos zahvalio svim suorganizatorima na pomo─çi u organizaciji XVI. dana svetog Vida – Mjesnom odboru Mraclin, Dru┼ítvu ┼żena “An─Ĺela Lovrekovi─ç”, NK Mraclin te posebice DVD Mraclin koji je dao svu svoje logistiku i prostore na raspolaganje. A ┼íto se ti─Źe “afterice” kod Vatrogasnog doma (koju smo navikli zvati “mali domjenak”), tu programsku dionicu, zbog javnozdravstvenih razloga, ne─çemo posebno opisivati.

Foto: Katarina ─îubra, Vlado Vineti─ç, Tvrtko Maras