NAJNOVIJI ČLANCI

Blagdanski nogometni vikend

Ovoga vikenda naši limači, pioniri i veterani imaju slobodan vikend. Prstići će u subotu ujutro u 9.00 sati gostovati u Gradićima.

Nakon odlične predstave prošle nedjelje kontra Naftaš Ivanića, naši seniori ovog ponedjeljka gostuju u Čiču kod Dinamo Hidrela s početkom u 17.00 sati. Jedno od najbližih gostovanja i pozivnica našim navijačima da pomognu dečkima ostvariti pozitivan rezultat i ponovno krenuti u seriju.

NK Mraclin svima želi sretne uskrsne blagdane!

Križni put mladih povezao župu

Križni put mladih doista iz godine u godinu sve više postaje značajna tradicijska pobožnost našega dekanata. U tome duhovnom ozračju ova pobožnost održana je i danas, na Veliki petak. Vjernička kolona s raspelom krenula je u 8 sati ispred župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije kroz svoje postaje, mjesta naše župe: Gornje Podotočje, Kuče, Rakitovec, Turopolje, Buševec, Mraclinski Lazi, Mraclin, Okuje i ponovno do Vukovine. Pobožnost je predvodio kapelan Marko Čolak, kojemu zahvaljujemo i na priloženim fotografijama.

Vatrogasci čuvaju Kristov grob

Foto: DVD Mraclin (arhiva 2016.)

Čuvanje Kristovog groba stara je tradicija, koja nije mimoišla ni naš kraj. U našoj župi obdržavaju je vatrogasci, pa će tako biti i ovoga Uskrsa, u petak i subotu. U petak je okupljanje ispred Društvenog doma u Vukovini zakazano za pola šest predvečer. Predviđeno trajanje je do osam ili pola devet. U subotu je okupljanje također oko pola šest, a trajanje bi bilo do oko deset navečer. Okujci drže šank tako da će okrjepa biti na licu mjesta.

Meša u subotu počinje u 20 h, a postrojavanje je 20 min ranije. Mraclinski vatrogasci mole sve koji posjeduju svečanu odoru da dođu u njoj. Također, obzirom da je predviđen prijevoz kombijem do Vukovine (polasci u 18 h i u 20 h ispred spremišta), mole se svi zainteresirani da ranije jave u Društvo.

Iz Novog Čiča zovu buduće rukometaše

Rukometni klub Zagorica poziva sve učenike osnovnih škola na besplatne treninge koji će se održavati za vrijeme Uskrsnih blagdana, od utorka 23. o.m. do petka 26. o.m. u dvorani Osnovne škole Novo Čiče. Treninzi za učenike I. do IV. razreda predviđeni su od 13.30 do 15 h, a za učenike V. do VIII. razreda od 12 do 13.30 h.Po završetku ove male rukometne akademije održat će se i završni turnir na kojem mogu nastupiti sve osnovnoškolske ekipe. Igra se 6+1, a turnir počinje u subotu 27. o.m. u 13 h. Svi zainteresirani mogu se javiti u RK Zagorica na 099 348 3412.

Tekst: Domagoj Sučić

Poziv na Jurjevski kres

Foto: Vesna Tafra (arhiva 2018.)

Plemenita sučija Mraclin v suradnji z KUD-om Dučec organizira paljenje Jurjevskog kresa v Šabariću, 22. travnja, na Vuzmeni pondelek, večer pred Jurjevo. Počeli bi ob sedme vure navečer (19 h) i to z baloni za drobnu dečicu, a onda bumo, kak i do sad, videli „Pogodbu gospodara i sluge na Jurjevskomu semnu“.

Oko osme vure bi vužgali kres, a za to bumo zadužili naš Turopolski banderij, koji bu nas čuval i branil celu večer. Još od negda su se dečki kazali pred deklami gdo je spretnejši tak da su skakali prek ogna. Prilike bu i za to.

Mam po tomu imamo posebne goste i posebnu priliku: oni nam budu prikazali “Kajkavski putešestvium”, poetski putopis kajkavskoga pajdaša z Međimurja, Leonarda Čečija Bakse.

A kaj vam je tu na stvari? To je zapraf bilo tak da se jen međimurski potepuh, “mužikant i pesmodelec, i fiškal i ponorelec” zaputil s kraja na kraj kajkavske domovine, da bi si med ljudimi dobre volje poiskal malo sreče. Ovo nam bude foršpan ilitiga predpromocija te knižne, scenske, ali i mužikaške spelancije: prvo budemo čuli kak je potepuh prešel z Međimurja v beli svet, kak su ga dočekali purgeri, posle njih Zagorci, i kak su ga onda dočekali Turopolci, kam se trefil baš za Jurjevo. To nam budu pretstavila renomirana imena naše pozornice – Mirko Žiga Švenda, Andrea Baković, Goran Grgić; a preštimanom ansamblu budu se pridružile i turopoljske snage – Drago pl. Katulić z Buševca i Tamburaški sastav Dučeca.

Posle toga bumo imeli službenu promociju „turopolskih prigrizkov“ iliti „turopoljskih kanapeića“, kak vam je dražeše. Nakon probe na Gastru Velike Gorice 2018. imeli smo fest pozitivne reakcije, a kaj je to za praf, budete videli. Pravilo vsake prave fešte se zna: dobroga vina nigdar preveč. Prosimo sponzore, teri se imaju s čim pofaliti, da se iskažu. K tomu i sve ostanjke vuzmenog stola, posebno šunke, bumo ekološki zbrinuli, i unapred  zafaljujemo. I kolači su dobrodošli.

Očekuju se Dobre duše (a kak bi se to nekaj v Mraclinu spelavalo bez njih?), a jake snage Dučeca uz Tamburaški sastav budu još i Dječja folklorna skupina i Ženski vokalni sastav. Pozovete i prijatele, v Šabariću ima mesta za vse!

Slaven Galeković proslavio 51. rođendan

Foto: Zvonimir Šafar

Zamjenik zapovjednika DVD-a Mraclin i omiljeni voditelj ženske B-ekipe Slaven Galeković hrabro je zagazio u drugu polovicu svoga prvog stoljeća. Kako svjedoče priložene fotografije proslava 51. rođendana odigrala se u lijepom društvu i jednako lijepom raspoloženju.

Briljantni Mraclin petardom isprašio Naftaš Ivanić

Foto: Vitomir Štuban

I ŽNL istok , 21. kolo

Nova graba je bila neprohodna za vodeću momčad Naftaš Ivanića. Domaća momčad trenera Marka Pancirova, koji je odlično postavio igru, utrpala je čak pet golova vodećim “naftašima” – kojima je ovo drugi poraz, prvi su doživjeli još u I. kolu, krajem lanjskog kolovoza. Nogometaši Mraclina u drugoj dionici ovog dvoboja odigrali su najboljih 45 minuta u dosadašnjem dijelu prvenstva. Seriju golova započeo je Filip Onić, prvotno je u gostujućem kaznenom prostoru nepropisno zaustavljen Robert Petravić, da bi Onić sa bijele točke pogodio za vodstvo. Napadač domaćih Ivan Kos svojim prvim golom u 56. minuti pospremio je odbijanac golmana u gostujuću mrežu i usmjerio utakmicu prema pobjedi. U 65. i 74. minuti Kos dodatno podebljava svoj konto na hat-trick. Tek što se krenulo sa centra nakon 4:0 Kos je pobjegao gostujućoj obrani i nesebično asistirao suigraču Jurju Cvetniću za konačnih 5:0. Najbolji u domaćim redovima bili su Ivan Kos i Robert Petravić, iako za prikazanu izvedbu treba pohvaliti čitavu momčad i domaće navijače GPP, koji su uz dobru atmosferu glasnim pljeskom i povicima bodrili svoje igrače.

Foto-galerija: Vitomir Štuban

Dučecove spelancije predstavile kajkavski “Novi Zakon”

Foto: Vesna Tafra

“Preizvišenomu, presvetlomu i prepoštuvanomu gospodinu Maksimilijanu Verhovac od Rakitovca, po Božji previdljivosti biškupu zagrebačkomu, opatu Blažene Marije Device od Topuske…”, tako prije dvjestotinjak godina Ivan Rupert Gusić započinje posvetu svom “sponzoru”, zagrebačkom biskupu Vrhovcu, tom velikanu našeg crkvenoga, kulturnoga i gospodarskoga života. Upravo je Vrhovac bio taj koji je pokrenuo prijevode biblijskih knjiga na jezik svoga vjerničkoga puka. A to će reći – na standardni kajkavski jezik. 

Kiša i susnježica nisu priječile ljubitelje kajkavske riječi iz Mraclina, Gorice i Zagreba da toplo pozdrave prof. emeritusa Alojza Jembriha, koji se u svom predavanju o Gusićevom prijevodu “Novoga Zakona” dotakao vremena u kojem prijevod nastaje, zatim života samoga svećenika Ivana Ruperta Gusića i konačnog prijenosa “na svetlo dana” njegovog rukopisa, koji je u arhivu kaptolske Metropolitane dva stoljeća čekao svoj trenutak. Upravo je prof. Jembrih svojim marom uredio Gusićeve bilježnice, prepoznavši u njima, između ostaloga, i sposobnost standardne kajkavštine toga vremena da u potpunosti prenese novozavjetni sadržaj. “Sveto pismo Novoga Zakona” to je svjetlo dana ugledalo ove veljače, a već smo ga sinoć imali prilike promovirati u sklopu Dučecovih spelancija u Mraclinu. Priliku da se ovo vrijedno djelo nabavi po promotivnoj cijeni iskoristili su mnogi nazočni zahvalivši time i uredniku, prof. emeritusu Jembrihu i izdavaču HKD-u sv Jeronima, na osobitom doprinosu našoj bibličkoj i kajkavskoj baštini. 

U glazbenom dijelu večeri mraclinska flautistica Antonija Jurin izvela je skladbe Bacha mlađeg, a Ženska vokalna skupina Dučeca, pod ravnanjem Antuna Kotteka, pridružila se programu dvjema korizmenim napjevima. Poslije službenoga dijela domaćini i gosti podružili su se uz sir i vrhnje i domaće štrukle.

Foto-galerija: Vesna Tafra