NAJNOVIJI ČLANCI

Mraclinske zime

Tek nam je Čista srijeda ponudila malo tobožnjeg zimskog ugođaja: najprije tuča (!), potom malo pahuljica… Sve skupa bljuzga. A dok se polako opraštamo sa zimom – ako je to uopće bila zima – dopustimo si koji trenutak nostalgičnog prisjećanja na zime “kakve su negda bile”. Nekoliko zimskih pejsaža iz siječnja 1961. sačuvanih u objektivu pokojnog Slavka Jančetovog, akademika Cvetnića, podsjetit će starije na nekadašnji Mraclin. A najmlađim Mraclincima dugujemo jedno objašnjenje: ovo bijelo na slici, to vam je, draga djeco, snijeg. Naslovna fotografija prikazuje idilu zimskog popodneva snimljenu ispred Jančetovog čardaka.

Na cesti ispred današnjeg dućana: Slava Vezmarović Pavlinova, Ivan Galjuf iz Kozjače i Ratko Cvetnić na sanjkama. Prijevozno sredstvo – kakvo odavno već niste vidjeli – upravo se snabdijeva gorivom.
Zima u parku ispred naše Zgrade, kroz koji zamišljeno špancira Josip Galeković Jojek.
Klet u nekadašnjem trsju Jančetovih kod Šiljakovine, odvojak Fiketi. Na vratima kleti stoji igenec Franjić.

Mraclin se napokon zabijelio

Dobre duše feštale kod Vuke

Dobre duše iskoristile su pokladni termin, zadnji prije korizme, za proslavu imendana i fašnika. Fešta se u dobrom raspoloženju održala “kod Vuke”, uz muziku i domaće specijalitete.

Fašnik 1969. godine

Rani Uskrs 1969. godine Gospodnje omogućio je da se Fašnik održi sredinom veljače u pravom zimskom, sniježnom izdanju. Na fotografijama Slavka Cvetnića su njegova majka Jana i kćeri Sanja (u narodnoj nošnji) i Marija. Usamljeni jahač na donjoj fotki nije Clint Eastwood (kak ste si prvo pomislili) nego “mačkaraš” Nikica Vezmarović na kobili Zori. 

Održana redovna izvještajna skupština KUD-a Dučec

U subotu 22. veljače održana je 98. redovna izvještajna skupština Kulturno umjetničkog društva Dučec. Skupštinom su predsjedavali g. Matija Kos kao predsjednik te gđa Ana Cvetnić Petrović i g. Stjepan Kos kao članovi predsjedništva, dok je zapisničar bila gđica Lorena Galeković.

Tajnik društva Tomislav Krešimir Hubak podnio je iscrpno izvješće o radu Društva u 2019. godine, iz kojeg je bilo vidljivo da je 2019. godina bila impresivna godina ispunjena programskim priredbama, akcijama, gostovanjima i domaćinstavima, što su osobito pohvalili nazočni gosti, predstavnici prijateljskih kulturno umjetničkih društava te predstavnici mraclinskih udruga i organizacija. Vidovi dani, kao kruna sezone, potom Dučecove spelancije, a uz to i gostovanja u zemlji i inozemstvu, predstavljaju okosnicu Dučecovih cjelogodišnih napora na čuvanju i promicanju baštinske kulture i kulture kolektivne memorije. Redala su se izvješća blagajnika Željka Križanića, ekonoma Marice Cvetnić, voditeljice najmlađe dječje folklorne skupine Doriane Crnić Vlahovac, voditelja tamburaškog podmlatka Matije Galekovića, Nadzornog odbora – koje je podnijela Jasna Čunović – te predsjednika Verifikacijske komisije g. Petra Krešimira Hubaka.

Protekla je godina pokazala da Dučecov pogon – u rasponu od trogodišnjaka do veterana – djeluje na visokim standardima, a posebno zadovoljstvo i ponos Upravnog odbora je rad sa podmlatkom. Prošle godine ulagalo se u nove tamburaške instrumente te nabavu narodnih nošnji, što su istaknuli i voditelj tamburaškog podmlatka te ekonom Društva.

Mladi čelnici Društva pokazali su da mogu održati letvicu na visini koje su postavile uprave i članstvo iz prošlog mandata, uz pomoć i podršku članova Upravnog odbora, voditelja te svih članova Društva. Predsjednik i tajnik istaknuli su odličnu suradnju sa svim mraclinskim udrugama, ali i sponzorima i pojedincima koji pomažu i podupiru Društvo u svim njegovim aktivnostima.

U najvišoj razini suglasnosti, koja je obilježila ovu sjednicu, izglasani su program i plan rada za ovu godinu te financijski plan za iduću godinu, koji su postavljeni u skladu s ambicioznim planom Društva za predstojeće razdoblje.

Mnogo pohvalnih riječi KUD-u izrekli su predstavnici prijateljskih kulturno umjetničkih društava iz Buševca, Donje Lomnice i Kuča, g. Stipo Bilić, predsjednik Mjesnog odbora g. Tihomir Hubak te pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti g. Zvonko Kunić, a potom je g. Matija Kos kao predsjedavajući zaključio sjednicu i pozvao članove i goste za bogate stolove. Uslijedilo je opušteno druženje svih generacija Dučeca i njihovih gostiju do jutarnjih sati.

“Anđele” osvojile drugu nagradu na 111. turopoljskom fašniku

U subotu 22. veljače, Društvo žena „Anđela Lovreković” sudjelovalo je na 111. turopoljskom fašniku. Predstavile su se sa temom „Klima ne štima”, poslavši snažnu poruku o velikim klimatskim promjenama na našoj planeti. U konkurenciji 21 grupe, koliko je ove godine sudjelovalo na Turopoljskom fašniku, „Anđele” su osvojile vrijednu 2. nagradu, dok je 1. nagradu osvojilo Društvo žena iz Novog Čiča također sa sličnom temom „Čuvarice planete Zemlje”.

„Anđele” su svoje vrlo kreativne kostime izrađivale nekoliko dana, te se trud isplatio. Svoj su nastup i brigu zbog klimatskih promjena, sažele u kratkoj pjesmi.

– Ovo je naš treći nastup na Turopoljskom fašniku, i svake smo godine osvojile neku nagradu, prije dvije godine specijalnu, prošle smo godine osvojile treću nagradu, a ove smo godine dogurale do drugog mjesta. Ako se niz nastavi, možda ćemo sljedeće godine i biti pobjednice Turopoljskog fašnika –  rekla je u šali predsjednica Društva Vesna Tafra.

„Anđele” zahvaljuju Turističkoj zajednici grada Velike Gorice, te žiriju koji je prepoznao i nagradio njihov trud.

Foto: Kronike Velike Gorice; Katarina Drvodelić, Biserka Sviben, Katica Štuban i Jelica Šimun.  

Mraclin dominantno u Leknenom

Foto: Vitomir Štuban

U prvoj ovogodišnjoj službenoj utakmici, 1. kolu Kupa NS Velika Gorica, nogometaši Mraclina pobjedom su započeli nogometno proljeće. Na gostovanju u Leknenom gdje Posavec iz Orla igra domaće utakmice, u ranoj fazi dvoboja Mraclin je poveo golom  Josipa Jurića koji je glavom nakon ubačaja matirao domaćeg vratara. Kada je petnaestak minuta kasnije najbolji mraclinski strijelac Bruno Augustić prodorom kroz šesnaesterac zaobišao golmana te pogodio mrežu domaćih, možemo reći da je utakmica postala jednosmjerna. Smirile su se početne tenzije, sav promet jurio je prema golu domaćih koji na kraju mogu biti zadovoljni zbog konačnog rezultata. U smiraj susreta nakon velikih promašenih prilika mraclinskih napadača, Filip Onić je napokon poentirao za konačnih i zasluženih 0:3.


POSAVEC – MRACLIN 0:3

LEKNENO. Gledatelja 100. Sudac: Jerbić. Pomoćnici: Zgurić i Mlinarić.

STRIJELCI: 0:1 – Jurić (10), 0:2 – Augustić (25), 0:3 – Onić (80).

POSAVEC: M. Kučan, Benkovčić (od 84. D. Kučan), J. Breščaković, A. Breščaković, Mirenić, Buzov, Budinski, M. Breščaković, Vranek (od 78. Novosel), Bencek, Župetić (od 57. Ščrbak). TRENER: Igor Mostarlić.

MRACLIN: Dražić (od 87. Marić), Petravić, M. Kos, J. Domitrović, Skrbin, Jurić, Kapović (od 83. A. Dolibašić), Onić, Kolarić (od 65. J. Lučić), Augustić (od 82. Cota), I. Kos. TRENER: Marko Pancirov.

Foto-galerija: Vitomir Štuban

Intervencija mraclinskih vatrogasaca

Petorica pripadnika DVD-a Mraclin u suradnji s goričkom Javnom vatrogasnom postrojbom sudjelovala su u jučerašnjoj intervenciji. Radilo se o požaru suhe trave na površini 30×80 m na Budinom polju.