NAJNOVIJI ČLANCI

Marija Igaly kod Predsjednice Republike

O životopisu i umjetničkom djelovanju naše sumještanke Marije Igaly već smo pisali na stranicama portala. U ovoj prilici izvješćujemo o njenom susretu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i prezentaciji jedinstvene likovne tehnike toMAgo.

Izvor: www.tomago.net

Dobro nam došla, Dora!

U srijedu, 16. listopada 2019. u 11:50 sati, u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, rodila nam se Dora Kos, duga 49 cm i teška 3640 gr. Roditelji Marija i Marko te seka Vida, presretni su zbog dolaska prinove u obitelj.

Od srca čestitamo mami, tati i cijeloj obitelji. Malenoj Mraclinčici želimo život pun ljubavi, zdravlja i veselja!

Dučec na Bundevijadi u Vrbovskom

Vrbovsko – Kulturno umjetničko društvo Dučec prošle je subote sudjelovalo na XV. bundevijadi u ovom gradiću u Primorsko-goranskoj županiji. Ujutro su članovi posjetili i prošetali kanjonom Kamačnik, koji je poseban zaštićeni krajolik Gorskog kotara. Malena rječica Kamačnik se otprilike tri kilometra nakon izvora ulijeva u rijeku Dobru, a kroz cjelokupan kanjon prolaze mnogobrojni mostovi i putevi idealni za šetnje.

Tradicionalnu Bundevijadu već petnaestu godinu za redom organizira Turistička zajednica Grada Vrbovskog. Bundevijada je manifestacija zamišljena kao izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskoga kotara. U bogatom dvodnevnom programu prikazani su običaji i baština Vrbovskog i Gorskog kotara, bogata ugostiteljska ponuda, brojni izlagači predstavili su svoje proizvode, a kulturno umjetnička društva i zborovi ponudili su bogat umjetnički program.

KUD Dučec veteranska je skupina predstavila starobosanskim kolom Glamoč, vokalna skupina izvela je tri domaće pjesme, dok je folklorna skupina izvela pjesme i plesove Međimurja. 

Foto: Vesna Tafra

Eksploatacijsko polje “Mraclin” – uvid u studiju o utjecaju na okoliš

Vijeće mjesnog odbora obavješćuje da je na javnu raspravu stavljena Studija o utjecaju na okoliš eksploatacije ciglanske gline na postojećem eksploatacijskom polju “Mraclin”, Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija.

Uvid u Studiju u sklopu javne rasprave započeo je u srijedu 9. listopada 2019. godine i trajat će do četvrtka 7. studenoga 2019. godine. Uvid u Studiju može se izvršiti u navedenom vremenskom razdoblju svakog radnog dana od 8 do 15 sati u zgradi gradske uprave grada Velike Gorice, sobi 421 na 4. katu, Trg kralja Tomislava 34 Velika Gorica.  Javno izlaganje Studije u gradu Velikoj Gorici, održati će se u srijedu 16. listopada 2019. godine sa početkom u 13 sati u Velikoj vijećnici na I. katu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37. Javnu raspravu i javno izlaganje Studije provodi Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije.

Mraclin poražen u Vukovini

Foto: Nedjeljko Babić

Nakon osam prvenstvenih pobjeda u isto toliko utakmica, naši nogometaši doživjeli su prvi poraz. U derbiju u Vukovini bolji je bio Ban Jelačić rezultatom 2:0. Na tribinama se sakupilo preko tristotinjak nogometnih zaljubljenika, možemo reći da je na tekmu došlo „pola Mraclina“, a kako i ne bi kada je cijeli tjedan jedina tema razgovora bio samo nogomet. Zaista predivan nogometni dekor za odigravanje derbija. 

Možda je to sve imalo utjecaja na naše igrače koji nisu dobro otvorili susret i već u samom početku utakmice gubili 2:0. Nakon toga, teško se bilo vraćati. Pokušali smo igrati, ubrzati igru, stvarati šanse, no jednostavno nije išlo. U prvom poluvremenu jedinu šansu je sam kreirao naš kapetan Ivan Kos koji je prošao pokraj dvojice igrača, lijepo pucao, no samo pokraj gola. U zadnjoj minuti prvog poluvremena dvojbena situacija u kaznenom prostoru domaćina. Augustić je srušen, no sudac umjesto kaznenog udarca našem napadaču pokazuje javnu opomenu.

Na poluvremenu trener Pancirov radi četiri zamjene kako bi pokušao razbuditi momčad. To je dobro djelovalo prvih desetak minuta drugog poluvremena, no ostatak poluvremena je bio sličan prvom. Mraclin je imao posjed lopte, a domaćini su bili opasni iz kontre. Naše najveće šanse u drugom poluvremenu su bili slobodni udaraca Roginića, koje je krajnjim naporom obranio vratar Sakač, te prečka koju je pogodio Guduraš.

Bila je ovo definitivo naša najslabija partija ove jeseni, no to nije obeshrabrilo naše navijače koji su tijekom utakmice pjesmom pratili naše nogometaše, a na kraju utakmice ih pozdravili bakljama i skandiranjem. Nova utakmica na rasporeduje već ove nedjelje kada nam u goste dolazi neugodna Meštrica. Uvjereni smo da je ovo bio samo loš dan, te da nam naši igrači već ove nedjelje donose mnogo radosti i povratak na pobjedničke staze. Dođite u Grabu i podržite naše dečke!!!

Foto-galerija: Nedjeljko Babić

Isplata božićnica za umirovljenike

Vijeće mjesnog odbora obaviještava umirovljenike o isplati božićnice. Mjerilo za isplatu božićnice predstavlja iznos u stavci “mirovina”, bez zaštitnog dodatka ili drugog doplatka. U razdoblju od 7.10.2019. do 1.11.2019. godine, umirovljenici moraju predati ispunjeni Obrazac prijave u Evidenciju umirovljenika Grada Velike Gorice u svrhu isplate božićnice. 

Obrazac i pripadajući prilozi predaju se u Grad Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34, (šalter u prizemlju) od 8,30 do 14,30 sati. Obrazac se može preuzeti na web stranici Grada Velike Gorice www.gorica.hr, na porti gradske uprave ili u udrugama umirovljenika.

Uz popunjeni obrazac obavezno treba priložiti:- presliku osobne iskaznice obostrano; – odrezak od mirovine za prethodni mjesec ili obavijest poslovnih banaka o mirovinskim i invalidskim primanjima ili potvrdu o visini mirovine izdanu od HZMO-a.

Umirovljenici koji primaju inozemnu i tuzemnu mirovinu moraju priložiti dokaze o visini obje mirovine;- presliku dokumenta iz kojeg je vidljiv OIB umirovljenika.

Umirovljenicima koji primaju mirovinu do 1.000,00 kuna biti će isplaćena božićnica u iznosu od 400,00 kuna, a umirovljenicima koji primaju mirovinu od 1001,00 do 2.000,00 kuna biti će isplaćena božićnica od 200,00 kuna. Isplata božićnice biti će u poslovnicama FINA-e u razdoblju od 18.11.2019 do 24.12.2019. Sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj 6269 918 ili 6269 938.

Dozapovjednik Babić istrčao polumaraton

Zagreb – Na 28. zagrebačkom maratonu jučer je i Mraclin imao svoga predstavnika. Nedjeljko Babić, dozapovjednik DVD-a Mraclin, istrčao je polumaraton, 21,097 km, i posvetio ga prerano preminulom prijatelju, našem vatrogascu Ivanu Galekoviću. Babićevo vrijeme bilo je 2:05:19, a spomenimo i da su pobjede u elitnoj disciplini odnijeli kenijski atletičari.

Paljenjem rakije Dučec proslavio treću obljetnicu Spelancija

Na Jančetovom gruntu, odakle je 2016. sve krenulo, Mraclinci i brojni gosti proslavili su Dan neovisnosti i obljetnicu Dučecovih spelancija. Spelancije su nastale upravo s idejom da se posebno ozračje Vidovih dana pronese kroz cijelu godinu, a za okupljanje KUD-ovaca i publike najbolje dođu prigodni povodi vezani uz Mraclin, Turopolje i kajkavsku kulturu. Ove godine organizatore je malo zatekao više nego odličan odziv, ali to je samo znak da je Dučec na pravom putu i da to publika prepoznaje.

Paljenje rakije jedan je od temeljnih datuma tradicijskog kalendara i okupljao je čitave obitelji. Jesen je za seljaka bilo najdarežljivije doba godine pa se nešto od toga zasluženoga bogatstva rado dijelilo ne samo s onima koji pomažu u poslu nego i s dragim gostima. Zašto “paljenje”, pitaju nas mnogi. Zato što majstori od kotla, a u našem slučaju to su Zlatko Galeković Kiki i Nikica Vezmarović  (Kiki i Miki, kako su ih prozvali u Dučecu) po boji plamena, u koji se bacaju prve kapi alkohola, određuju je li potekla prava, zrela rakija. A vrijeme je, slažu se Kiki i Miki, da se i mlađi malo bolje upoznaju s tom drevnom vještinom kako bi današnji mraclinski prvotimci sutra imali dostojnu zamjenu.

Uz prigodnu gastro-ponudu – oko kotlovine su uredovali Željko Kodrnja i Zdravko&Zdravko Štuban, čvarke je cvrl Željko Križanić – imali smo i tradicijski folklorni program. Naši ovogodišnji gosti bili su članovi KUD-a Slavuj iz Bukevja s nekoliko tradicionalnih posavskih napjeva izvedenih a capella, a posebno veselje izazvali su članovi Dučecovog podmladka – najmlađa folklorna skupina te mali tamburaški orkestar. Nakon što je predsjednik Dučeca Matija Kos svima čestitao Dan neovisnosti završnica je, kao i do sada, pripala doajenima iz Dobrih duša.

Na kraju zahvala sponzorima: Županiji, Gradu Velika Gorica, firmi Kova, firmi 3dmediart, cvjećarnici Anamarija, vinarima Marijanu Kovačiću i Damiru Šafaru, Zlatku i Željku Kovačiću, a mraclinska firma Solaterm prikazala je novitet u svom programu koji je u sumrak osvijetlio cijeli Jančetov grunt. Što drugo reći nego da Mraclin spremno ulazi u sezonu jesen-zima.