NAJNOVIJI ČLANCI

Mraclinski i hrvatski vatrogasci oprostili se od Davora Kovačića

Hrvatski vatrogasci oprostili su se danas od svoga kolege, vatrogasca DVD KustoÅ”ija Davora Kovačića, stradalog u intervenciji nakon olujnog nevremena koje je proÅ”le subote pogodilo Zagreb. Diljem naÅ”e domovine vatrogasci su, po zapovjedi glavnog zapovjednika Tucakovića, upaljenim sirenama odali počast ovom časnom čovjeku, a posljednjoj poÅ”ti pridružili su se i članovi DVD-a Mraclin ispred svoga Doma. Sa stranica goričke JVP-e prenosimo i stihove Vladimira Pavića kojima su se gorički kolege oprostili od svoga brata Davora:

Svaki je život ko jedan san
i jedna nada u bolje sutra,
a svaka smrt je ugasli dan i
nova strepnja do narednog jutra.  

Neka mu je laka hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem.

Vjenčali se Jelena Galeković i Krunoslav Juvan

U subotu, 19. rujna 2020. godine, bračne zavjete razmijenili su Jelena Galeković i Krunoslav Juvan. Vjenčanje se održalo u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, dok je svadbeno slavlje u odličnoj atmosferi nastavljeno na imanju obitelji Galeković.

UredniÅ”tvo portala želi mladencima puno sreće, ljubavi, zdravlja, radosti i veselja u njihovom zajedničkom životu. Sretno!

Idemo v trsje

Tekst i foto: Jasna Čunović

Vani je bila mrkla noć. To jutro ustali smo ranije nego inače, iÅ”li smo v trsje brati grozdje. Pripreme su trajale viÅ”e dana: trebalo je počistiti podrum, oprati lajte, pripremiti brente, greÅ”tvalke, servisirati zaprežna kola i bolje uhraniti konje. Sivka i Riđa imale su poseban režim prehrane. BraÅ”no – kak se govorilo za jelo – stavilo se u veliku koÅ”aru. Tu je bila pečena guska, makovnjača, suhi sir, Å”unka, crna salama (tirolska), domaći kruh, obavezno Å”ljivovica i lanjsko vino. Svega ko na Božić! 

Jutra su bila hladna i maglovita, trebalo se toplo obući. Vožnja zaprežnim kolima trajala je oko dva sata, a ponekad je magla bila tako gusta da je vidljivost bila vrlo slaba – čuo se samo topot konja i zvonjava zvonaca koji su bili konjima oko vrata. Prolazila je zaprega za zapregom, puna veselih berača iz cijele naÅ”e okolice. Kad smo stigli do Male Bune svatko je krenuo prema svom odrediÅ”tu. Mi smo iÅ”li prema Å iljakovini.

Kad smo stigli na odrediÅ”te pred početak berbe popilo se rakije za bolje raspoloženje i veći radni elan. Tuduma je bilo u enormnim količinama, berbi nikad kraja, ali ni veselju, pogotovo kad su maligani počeli djelovati. Tad je krenula i pjesma “Kopa cura vinograd”. Orilo se po svim bregima. Oko podneva je bio objed. Nismo jeli u kleti već vani na travi. Mama je prostrla stolnjake i izvadila sadržaj iz koÅ”are. To jelo imalo je poseban okus i miris. Nakon objeda i malog predaha nastavilo se s berbom.

Kući je trebalo krenuti prije mraka i spustiti se niz Å”iljakovečki brijeg s dvije bačve pune grožđa. Tim viÅ”e Å”to glave nisu bile trijezne. Sjećam se da su kola “zavirali” (kočili) i tako, mic po mic, dok se nisu spustila u podnožje brijega. Svi su tad odahnuli, jer je sve proÅ”lo bez posljedica. Do kuće se pjevalo jer je berba bila dobra, a vinčeka za okrepu uvijek je bilo, dok ne dočekamo novo.

Fotografije uz tekst su iz davne 1966. godine.

Juniori slavili u gostima kod Turopoljca

TUROPOLJAC KUČE – MRACLIN 3-4

Odigrali su juniori Mraclina izvrsno prvi dio susreta. Bilo je tu prelijepih poteza koji su izmamili pljesak zadovoljne publike. Svoje najbolje izdanje u dresu Mraclina odigrao je D. Å afranić, koji je u prvih trideset minuta susreta tri puta zatresao mrežu domaćina. Bilo je tu joÅ” nekoliko 

prigoda za goste iz Mraclina, ali su neprecizni bili L. Kos i I. Lučan. Krenulo je drugo poluvrijeme utakmice, a na terenu kao da su bili samo domaćini, koji preokreću susret i s tri pogotka izjednačuju rezultat. Sve je upućivalo da će ovaj susret zavrÅ”iti bez pobjednika, ali s tim se nije slagao I. Lučan koji je sa dvadesetak metara snažnim i preciznim udarcem savladao nemoćnog golmana Turopoljca.

Ovom pobjedom juniori Mraclina zasjeli su na vrh prvenstvene ljestvice ispred susjeda iz Vukovine. Moramo spomenuti da se u idućem kolu sastaju upravo ove dvije ekipe. Susret se igra u Mraclinu 20. rujna 2020., a početak susreta je u 17 sati. 

STRIJELCI: Šafranić 3, Lučan

MRACLIN: Pavlović, Vuković( od 46. Tandarić), Đuretić, Gotić, Tkalec, Kos, Dadović, Lučan( od 75 Đuran), Golubić, KoloÅ”a, Å afranić.

TRENER: Krunoslav KOS- KIĆO

Odvoz ambalaže zaŔtitnih sredstava

Izvor: www.agroklub.com

Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velika Gorica javlja kako će se 21. rujna sakupljati ambalažni otpad sredstava za zaÅ”titu bilja, i to ispred ureda Hrvatsko-poljoprivredne-Å”umarske savjetodavne službe na adresi Stara cesta 14 u Vukovini od 8 do 10 sati, te od 10.30 do 12 sati u prostorijama DVD-a Odranski Obrež. Potpuna informacija u privitku.

sakupljanje-prazne-ambalaze-VG-2020

Mraclin trećom pobjedom u nizu prema sredini tablice

Foto: Nedjeljko Babić

Jedinstvena županijska nogometna liga, VI. kolo

MRACLIN – RAKOV POTOK 2:0

Nakon tri uzastopna poraza u uvodnom dijelu prvenstva momčad Mraclina krenula je uzlaznom putanjom. U 6. kolu na Novoj grabi, nakon Stupnika i gostovanja u BuÅ”evcu, ove nedjelje “pao” je i Rakov Potok. Nakon solidnog prvog poluvremena i neiskoriÅ”tenih prilika domaći su stekli vodstvo u smiraj prve dionice. Nakon ubačaja mladog debitanta u momčadi Mraclina, Brune Dandića, u Å”esnaesterac prema Petru Milatoviću, iskusni Milatović, uz nekoliko dodira loptom, otiÅ”ao je malo u lijevo i majstorski poentirao u suprotan kut. Podužu inicijativu na domaćoj polovici terena u drugom dijelu dvoboja imali su gosti. UspjeÅ”no je to rijeÅ”avala domaća obrana koju je predvodio jedan od najboljih pojedinaca susreta Matej Skrbin te vratar Josip Marić koji je u 66. minuti skinuo zicer gostujućem igraču Dominiku Makarunu. U 78. minuti Milatović je na kojih tridesetak metara oduzeo loptu gostujućem stoperu Golubu, efektno je petom loptu proslijedio za Brunu Augustića, a napadač Mraclina, nakon duge apstinencije, izlazak zavrÅ”ava pogotkom za konačnih 2:0. Do kraja utakmice mogli su igrači trenera Marka Pancirova poboljÅ”ati gol razliku, ziceri Desputa i Å ikića zavrÅ”ili su obranom vratara i udarcem preko gola. 

Mraclin, SRC Nova graba. Gledatelja 100.
Sutkinja: Marija Čunović (Gornja Zdenčina). Pomoćnici: Smolčić (Zagreb) i BatuÅ”ić (Cvetković).

STRIJELCI: 1:0 – Milatović (42), 2:0 – Augustić (78).

MRACLIN: Marić, Petravić (od 86. J. Cvetnić), J. Domitrović, Skrbin, B. Dandić, Onić, Šikić, Jurić (od 70. M. Kos), Bartolić (od 46. Golubić), Augustić (od 88. Šafranić), Milatović (od 80. Desput). TRENER: Marko Pancirov.

RAKOV POTOK: N. Jaklenac, Karlović, Å panić, Kufrin, Golub, MačeÅ”ić (od 76. Lončarić), Golubić, Balen, Makarun (od 80. Jusup), Mravunac, I. Jaklenac. TRENER: Zdravko Konosić.

Igrač utakmice: Petar Milatović.
Žuti kartoni: Skrbin (7), Balen (31), M. Kos (77).
Crveni karton: Golub (85).

Foto: Vitomir Štuban i Nedjeljko Babić

Vjenčali se Mia Beno i Ivan Kos

U petak, 11. rujna 2020. godine, bračne zavjete razmijenili su Mia Beno i Ivan Kos. Vjenčanje se održalo u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, dok je svadbeno slavlje u odličnoj atmosferi nastavljeno na lokaciji Golf weddings Zagreb.

UredniŔtvo portala mladom paru želi sve najbolje u zajedničkom životu. Sretno, mladenci!

Zalazak u vrtu Čunovića

Foto: Jasna Čunović

Tekst i fotografije: Jasna Čunović

Osmi je dan mjeseca rujna, 2020. godine Gospodnje, 20 sati i dvije minute. Veličanstveni prizor na svodu nebeskom koji me ostavio bez daha. Na Zemlju se spustila noć. Ljudi i priroda spremaju se na počinak, a tamo daleko na zapadu sunčeve zrake kao da nagovjeÅ”tavaju novo svitanje. Čuvajmo sve ono Å”to nam je Bogom dano!

Berba grozdja

Berba u Kravarskom 1971. godine

Berba grožđa u Mraclinu je oduvijek bila važan događaj. Danima prije prali su se lajti, pripremale bačve, čistili podrumi. U rano jutro, dok je joÅ” rosa pokrivala trsove, kretalo se konjima i kolima prema Goricama. Uzbuđenje zbog vožnje na kolima nije umanjivao strah od bunskog brega na koji se trebalo znati popeti konjskom zapregom. Samo iskusni kočijaÅ”i znali su to odraditi bez opasnosti za berače u kolima.

Skupila bi se cijela familija i bili su to pravi mali praznici posvećeni plodu trsovom, koji je na svoj slatki i mirisni način uzvraćao svu brigu, trud i kaplje znoja uložene tijekom godine. Dovikivanje s brijega na brijeg, međusobne poÅ”alice i doskočice, bile su sastavni dio tog beračkog Å”timunga. U kolima se vozilo “braÅ”no” koje je zapravo bilo hrana za berače. Suhi sir, Å”unka, pohanci, svega u izobilju. I sve je imalo poseban tek. Naravno da se naÅ”lo i rakije i lanjskog vina za okrijepu neumornim beračima. Kako se berba zahuktavala, tako je krenula i pjesma. “Dolinom se Å”etala, djevojčica mlada, rosno cvijeće birala, plakala od jada…”, pjesma koju je moj deda pjevao u svim prilikama, pa i u berbi. 

U sumrak bi se vraćali doma, uz obavezno stajanje u bertije na Male Bune, za popiti putnu za kraj berbe. Zahvalilo se Bogu na joÅ” jednoj rodnoj i plodnoj godini, na punim lajtima “zgreÅ”tvanog” grozđa koje je već započelo proces pretvaranja u mlado vino, a sve po onoj ljudskoj: grožđa koliko Bog da, a vina koliko ja hoću.

Foto: arhiva Slavice Kos Čikove