NAJNOVIJI ČLANCI

Obavijest o smrti: Nada Gusić. rođ Štuban

Obilježen 100. broj časopisa za sportsku rekreaciju “Sport za sve”

Foto: Vitomir Štuban

Mraclin se još jednom pokazao dobrim domaćinom jedne sportske i publicističke manifestacije: u petak je u Društvenom domu svečano obilježen 100. broj i 40. obljetnica izlaženja magazina “Sport za sve”, časopisa Hrvatskog saveza za sportsku rekreaciju. Bila je to prilika da pod našim krovom ponovo susretnemo istaknute predstavnike nacionalnoga sportskog života, predvođene prof. emeritusom dr. sc. Vladimirom Findakom, predsjednikom HSSR-a i glavnim urednikom časopisa, te proslavljenim olimpijcem, višestrukim svjetskim i evropskim prvakom Damirom Martinom, sada i podpredsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora. Domaćini proslave bili su Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice i NK Mraclin – predvođeni predsjednicima gg. Goranom Kovačićem i Goranom Vukašincem – a nezaobilaznu potporu pružili su MO Mraclin, KUD Dučec i DŽ “Anđela Lovreković”. 

Nakon pozdravnih priječi domaćina o značaju časopisa i samog Saveza govorili su dr. sc. Findak te izvršni urednik časopisa g. Milan Ilić, koji o ovom vrijednom naslovu naše sportske publicistike skrbi već punih četrdeset godina. Podpredsjednik HOO-a Martin spomenuo je značaj sportske rekreacije u sustavu sporta, a iskoristio je priliku da naglasi svoje zadovoljstvo što je nedavno postao naš gorički sugrađanin. I domaćini su se imali čime pohvaliti pa je tako predstavljen upravo pokrenuti sportski magazin goričke Zajednice “Retrovizor”, urednika Davora Štubana. Na završetku službenoga dijela dr. sc. Findak dodijelio je prigodne zahvalnice organizatorima, a potom se prešlo na turopoljski domjenak – majstorski spremljene štrukle i kotlovinu – što su gosti, pristigli iz raznih dijelova Hrvatske, sa zadovoljstvom dočekali. Spomenimo i to da je čitavu priredbu popratila ekipa Sportske televizije.

Iako je zavjesa nad pozornicom Društvenog doma bila spuštena, u nastavku večeri publika je doista imala priliku gledati pravu dramu: polufinalnu utakmicu naših i norveških rukometaša na Evropskom prvenstvu. Nakon cjelovečernjeg trilera naši su u zadnjim sekundama drugog produžetka, na oduševljenje cijelog Doma, izborili finale. To je dodatno diglo atmosferu, a spomenimo da se “na marginama skupa”, kako se to obično kaže, odigralo nekoliko zanimljivih susreta. Podpredsjednik HSSR-a g. Ivan Lovreković upoznao se s članicama mraclinskog Društva žena koje nosi ime njegove tete Anđele i prisjetio se svojih djetinjih boravaka u Mraclinu. Članovi NK Mraclin, pak, rado su se podružili s Damirom Martinom i poželjeli mu da nakon dva olimpijska srebra – i operacije kuka – u Goricu ove godine donese i zlato.

Foto-galerija: Vitomir Štuban

Zbogom, teta Katica

Foto: Vesna Tafra

Jučer me je u jutro rastužila vijest da nas je napustila Katica Štuban – ili jednostavno teta Katica. Ona nije bila samo osoba iz susjedstva, ona je bila moja teta! Svaki susret sa njom bio je srdačan, iskren, pun radosti.  Zvala je k sebi, nekom čudnom energijom privlačila. Tako posebna, a tako jednostavna.  Ne mogu niti zamisliti njezino dvorište bez nje, jer kada bih god prolazila, ona je zvala, a ja sam morala navratiti. Voljela je teta Katica društvo,  pogotovo nas pjevače, jer je i sama godinama bila članica vokalne skupine našega KUD-a. I kada je prestala aktivno pjevati, uvijek je prvo pitanje bilo pjevamo li i kako je u Društvu.  Dok god je mogla, nije propuštala naše nastupe. Svim je srcem voljela pjesmu. Ponosna sam što sam imala tu čast pjevati s njom i uz nju. I učiti, puno naučiti. Koliko li je samo pjesama otpjevala kao članica crkvenog zbora, slaveći Boga svake nedjelje. Kada sam joj ispričala da smo obnovili neke stare pjesme iz njezinog vremena, bila je sretna.

Danas, kada se opraštam od tebe, želim ti reći hvala. Hvala za svaku lijepu riječ, jer ti si ih imala za svakog na preteg, hvala ti za pjesmu i sve trenutke koje smo provele zajedno u našem „Dučecu”, hvala ti za ljubav koju si nesebično svima poklanjala. Falit ćeš mi beskrajno, jer za mene nisi bila tek netko iz susjedstva, meni si bila jedinstvena, posebna.

Zbogom draga teta Katica, anđeoski zbor dobio je članicu predivnoga glasa. 

Neka ti je laka ova naša turopoljska gruda. Čuvali te anđeli!

Foto-galerija: Vesna Tafra

Još jedan nacionalni sportski jubilej u Mraclinu

Kao što ljubitelji sporta već znaju, sutra je doista sportski petak: polufinalne susrete na Evropskom prvenstvu igraju vaterpolisti – protiv Španjolske – i rukometaši – protiv Norveške. Ali to nije sve: Mraclin sutra ponovo postaje “olimpijsko selo” jer će se kod nas obilježiti još jedan lijep sportski jubilej: 100. broj i 40. godišnjica izlaženja magazina Hrvatskog saveza sportske rekreacije, časopisa “Sport za sve”.

HSSR je dio hrvatske olimpijske obitelji koji skrbi o najraširenijem i najdostupnijem vidu sporta – sportskoj rekreaciji, pa je u tom smislu usmjerena i urednička koncepcija časopisa. Nakon što smo prošlog ljeta ugostili vrh Hrvatskog olimpijskog odbora na proslavi časopisa “Olimp”, ovo je prilika da upoznamo voditelje HSSR-a na čelu s uvaženim sportskim dužnosnikom i pedagogom prof. emeritusom dr. sc. Vladimirom Findakom te se upoznamo s još jednim vrijednim izdanjem sportske publicistike. Prilika je to da se i naša turopoljska metropola pred gostima pohvali svojim sportskim časopisom, upravo pokrenutim magazinom “Retrovizor”, urednika Davora Štubana.

Goste će pozdraviti čelnici organizatora ove priredbe – Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice i NK Mraclina – gg. Goran Kovačić i Goran Vukašinec, a među gostima očekujemo i podpredsjednika HOO-a, našeg proslavljenog olimpijca (i turopoljskog zeta) Damira Martina. Program u Društvenom domu počinje u 17 sati, a uz neizbježni Dučec sudionici će isprobati još jedan “sport za sve” – turopoljski domjenak.

Obavijest o smrti: Katarina Štuban rođ. Kos

Dobre duše proslavile imendane

Stara izreka veli: Bolje da nestane sela nego običaja. A Dobre duše su uvijek na braniku starih običaja, pa su tako obilježile i aktualne nadnevke iz našeg kalendara – Antunovo i Vladekovo. Proslava je u najboljem raspoloženju održana u bistrou Vuka.

Obavijest o smrti: Matej Štuban

Stjepanu Kosu posthumno dodijeljeno Priznanje Josipa Pankretića

Izvor: www.radiovrbovec.hr

Tradicionalni „Dan s Jožom“ obilježen je subotu 11. siječnja u Vrbovcu povodom 22. obljetnice smrti saborskog zastupnika, čelnika HSS-a i narodnog tribuna Josipa Pankretića. Na manifestaciji, uz obitelj pokojnog Josipa Pankretića, okupili su se i brojni članovi HSS-a te ostali gosti.

Obilježavanje „Dana s Jožom“ započelo je polaganjem vijenaca na njegovu grobu u Dijanešu, a nastavilo se misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Vida u Vrbovcu. Nakon mise u gradskoj je vijećnici održan prigodni program uz dodjelu Priznanja „Josip Pankretić“.

Ove je godine Priznanje “Josip Pankretić” za izniman doprinos razvoju i ugledu Hrvatske seljačke stranke posthumno dodijeljeno Stjepanu Kosu. Nagradu je primila Stjepanova supruga Biserka Kos, a uručio ju je  izaslanik predsjednika HSS-a te zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Foto: Marko Kos