Na┼í suradnik Stjepan Galekovi─ç Benov upozorio je na jednu zanimljivu obljetnicu. Naime, na dana┼ínji dan, 24. travnja 1905. godine, sletio je kraj na┼íeg sela balon s tro─Źlanom posadom. Balon nazvan Turul (prema grabljivici iz ma─Ĺarske mitologije) predhodne, jurjevske ve─Źeri, postavljen je na dana┼ínjem Ma┼żurancu, a zanimanje gra─Ĺana za uzlet bilo je toliko da su se, usprkos no─çnih ura, “zrakoplovci” – ─Źasnik┬áJohann Mannsbach, tvorni─Źar Bothe i na┼í prvi automobilist Ferdo Budicki –┬ájedva probili do svoga balona. Opis leta prenosimo┬ása stranica┬áMuzeja automobila “Ferdinand Budicki”:

“U 2 sata i 30 minuta balon se napokon digao. Zrakoplovci su letjeli prema ┼áestinama i Gra─Źanima, ali ih je zra─Źna struja vi┼íe puta bacala nad Zagreb i Sljeme, tako da su oplovili cijelu zagreba─Źku okolicu. Vjetar ih je odnio na jug i zatim oslabio pa su aeronauti cijelu no─ç lebdjeli iznad Velike Gorice. To je trajalo do ┼íest sati, kad Bothe s visine od 2 000 m ispusti hrvatsku trobojnicu. Nju je na┼íao i donio ┼żeljezni─Źki nadstra┼żar, koji je imao no─çnu slu┼żbu u Velikoj Gorici, i za to je bio nagra─Ĺen. Balon se na nebeskome svodu zadr┼żao sve do izlaska Sunca, a tada su leta─Źi zaklju─Źili da zbog vrlo slabe zra─Źne struje vi┼íe ne─çe mo─çi ploviti. S jo┼í dosta punim zrakoplovom spustili su se stoga u 7 sati pokraj Mraclina u Turopolju. Pri slijetanju je bilo manjih problema kada su Mannsbach i Bothe isko─Źili iz ko┼íare, a olak┼íani se balon s Budickim ponovno vinuo u zrak, ali je nakraju sve sretno pro┼ílo.”


Kakva je to atrakcija bila za Mraclin, mo┼żemo samo naga─Ĺati. Bila bi i danas, ali zbog blizine zra─Źne luke (s kojom je selo Pleso┬áo─Źito preuzelo mraclinsku slavu) baloni vi┼íe ne lete tim koridorom. A da se radilo o┬áatrakciji i za Zagreb svjedo─Źi ─Źinjenica da je tri desetlje─ça poslije, dakle 1935., spomen na “rijetki ┼íportski dogadjaj” obilje┼żen i u ─Źasopisu Svijet, jednom od najboljih hrvatskih magazina, pravom internetu svoga vremena. Fotografije snimljene prilikom dolaska Turula sasvim sigurno spadaju me─Ĺu najstarije snimljene u Mraclinu, ali onih koji bi mogli prepoznati nekoga od mje┼ítana ve─ç davno nema…