Foto: cityportal.hr

Velika Gorica – Danas je na Šetalištu Franje Lučića 15 u Velikoj Gorici održana svečanost dostojna goričkih, ali i mraclinskih ljetopisa – otvaranje Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najmlađu Akademijinu znanstvenoistraživačku jedinicu otvorili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić, uz nazočnost voditelja Zavoda akademika Željka Cvetnića i članova Uprave HAZU. Ovaj čin je nesumnjivo priznanje za Grad, ali otvara i novu perspektivu za znanstveni i umjetnički pristup cijeloj turopoljskoj baštini.

– Radit ćemo na tome da mi dovedemo relevantne ljude koje Hrvatska ima da ih predstavimo u Gorici ili da predstavimo projekte koji imaju veze s Goricom. Bogatom životu grada to će dati dodatnu vrijednost – rekao je voditelj Zavoda i naš mraclinski akademik Željko Cvetnić.

Zavod će, u skladu sa Statutom HAZU i njenim programom rada, svojim djelovanjem promicati znanstvenoistraživačku i umjetničku djelatnost u Velikoj Gorici i širem području. Djelatnost Zavoda obuhvaćat će znanstvena i stručna istraživanja multidisciplinarnim pristupom u području biomedicinskih, biotehničkih, humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima, organiziranje znanstvenih skupova i savjetovanja značajnih za razvoj znanosti i primjenu znanstvenih rezultata u praksi, organiziranje izložaba i radionica s područja znanosti i umjetnosti te objavljivanje rezultata znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada u odgovarajućim edicijama.

Jedan od prvih projekata s kojim se vrlo uskoro kreće bit će projekt pod nazivom “Selo Mraclin i Andrija Štampar, susret lokalnog i globalnog” koji će se 20. rujna održati u Mraclinu na kojem će predstavnici nekoliko zdravstvenih ustanova govoriti o projektima. Zavod je već krenuo u organizaciju tog događanja, a akademik Cvetnić kazao je kako će se nastojati da se svaki mjesec organizira neko događanje ili važno predavanje.

Fotografije: www.vgdanas.hr