Ju─Źer smo se na vukovinskom groblju oprostili ne samo od Vladimira Cvetni─ça Mileka, nego i od jedne epohe u dru┼ítvenom ┼żivotu Mraclina. Uz taktove Rastanka, uz “zadnju koju su mu odsvirali”, kako je ┼íapnuo netko iz tu┼żnoga zbora, Milek je preselio k svojima – bratu Miki, ocu Franji Esperantu, majci Jani. Uz kapelana ─îolaka i ┼żupnika Saboleka ispratio ga je i vele─Źasni Vladimir Cvetni─ç, sada  – kako je i sam napomenuo – posljednji od petorice nekada┼ínjih mraclinskih mladi─ça koji su nosili isto ime i prezime. Na┼í Milek, domoljub, glazbenik, vatrogasac, poduzetnik… bio  je jedna od ujedinjuju─çih figura Mraclina, nose─çi svoj kri┼ż, ali i svoj nepokoreni duh, sve do posljednjih dana. U ime TO HDZ-a Mraclin od Mileka se prigodnim govorom oprostio Tomislav Kre┼íimir Hubak, dok je predsjednik KUD-a Du─Źec Matija Kos pred brojnim pokojnikovim ro─Ĺacima, prijateljima, sumje┼ítanima i po┼ítovateljima rezimirao njegov bogati ┼żivot.

-O┼żalo┼í─çena obitelji, dragi prijatelji i mje┼ítani, sestre i bra─ço vatrogasci, dragi vjernici.. Okupili smo se danas da odamo posljednju po─Źast gospodinu Vladimiru Cvetni─çu ÔÇô glazbeniku, orgulja┼íu, foklora┼íu, pedagogu, vatrogascu, poduzetniku, dobrotvoru  i plemenita┼íu, na┼íem Mileku.

Vladimir Cvetni─ç ro─Ĺen je u Mraclinu 16. rujna 1944. od oca Franje Cvetni─ça i majke Ane Cvetni─ç ro─Ĺ. Galekovi─ç. Ljubav prema glazbi ve─ç od rane mladosti naslje─Ĺuje od oca Franje, koji je bio jedan od osniva─Źa i dugogodi┼ínji voditelj kulturno-umjetni─Źkog dru┼ítva u Mraclinu, te je vi┼íe od 60 godina obavljao du┼żnost orgulja┼ía u na┼íoj Kapeli svetog Vida u Mraclinu, i u ┼Żupnoj crkvi Pohoda Bla┼żene Djevice Marije u Vukovini.

Franjo Cvetni─ç Esperant i pjeva─Źki zbor u Karmel Brezovici

Osnovnu ┼íkolu Vladimir Cvetni─ç zavr┼íio je u Mraclinu i Velikoj Gorici, a ┼íkolovanje nastavlja u glazbenoj ┼íkoli Vatroslava Lisinskog u Zagrebu – smjer teorija glazbe i instrument klavir. Nakon glazbene ┼íkole upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu, no nakon tre─çe godine, na┼żalost, prekida studij.

Ve─ç od rane mladosti ÔÇô 1957. godine – uklju─Źuje se u rad Kulturno-umjetni─Źkog dru┼ítva kao ─Źlan zbora kojeg vodi njegov otac Franjo, da bi 1966. godine postao voditelj koreograf, te na toj funkciji otvorio KUD-u put prema prvim velikim uspjesima.  Dru┼ítvo sudjeluje na prvoj Me─Ĺunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1966. godine, a 1968. Dru┼ítvo otvara Smotru. U svibnju 1967. godine, zajedno sa drugim dru┼ítvima iz Zagreba, KUD ÔÇ×Du─ŹecÔÇť pod Milekovim vodstvom sudjeluje u Beogradu na sletu povodom onda┼ínjeg Dana mladosti. Zajedno sa Dru┼ítvom 1969. godine gostuje u Bologni kao predstavnik grada Zagreba kod potpisivanja povelje o bratimljenju ta dva grada.

KPD Ivan Goran Kova─Źi─Ź 1966. godine: Vladimir Cvetni─ç Milek nalazi se u prvom redu

Bilje┼żio je stare napjeve i obi─Źaje vezane uz Mraclin i Turopolje, te postavio koreografiju ┼żetvenih obi─Źaja u Turopolju ÔÇ×Do┼żelnicaÔÇť, koju su tada┼ínje vlasti zabranile zbog pjesme ÔÇ×Vesela budi, MarijoÔÇť, koja se je izvodila kao zahvala za dobru ┼żetvu. Dana┼ínje Kulturno umjetni─Źko dru┼ítvo ÔÇ×Du─ŹecÔÇť tu je koreografiju, zahvaljuju─çi upravo njemu, obnovilo i ponovno je izvodi u svojem programu. Milek svoj umjetni─Źki rad u KUD-u obavlja do 1972. godine, kada kao zauzeti vjernik i domoljub do┼żivljava politi─Źki progon te mu se oduzima putovnica. Nedugo za tim, 1974. godine, Dru┼ítvo je moralo otkazati ve─ç dogovoreno gostovanje u Belgiji, budu─çi da tada┼ínje vlasti nisu ┼żeljele Mileka pustiti u inozemstvo, a i samom KUD-u zabranjuje se daljnje djelovanje.

1968. godine na otvaranju Me─Ĺunarodne smotre folklora u Zagrebu

Progon Vladimira Cvetni─ça nastavlja se sve do uspostave samostalne Hrvatske kad mu je putovnica napokon vra─çena. Povodom proslave 85. godi┼ínjice djelovanja kulturno umjetni─Źkog dru┼ítva ÔÇ×Du─ŹecÔÇť nagra─Ĺen je priznanjem za svoj doprinos u radu Dru┼ítva, a 2017. godine dobitnik je nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lu─Źi─ça za iznimna dostignu─ça u vi┼íegodi┼ínjem razdoblju na podru─Źju dru┼ítvenih djelatnosti.

Milek je bio ─Źlan i ostalih udruga i dru┼ítava u Mraclinu.

Od 1970. godine ─Źlan je DVD-a Mraclin. 1975. godine osniva se prvo ┼żensko odjeljenje DVD-a koje s Milekom kao voditeljem bilje┼żi brojne uspjehe diljem Hrvatske, pa i ┼íire. Ispit za vatrogasca polo┼żio je 1971. godine., vatrogasni do─Źasnik postaje 1977., vatrogasni ─Źasnik 1981., te na kraju, 1982. godine, postaje vi┼íi vatrogasni ─Źasnik. Za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva u Mraclinu biva vi┼íestruko nagra─Ĺivan, te je tako dobio diplomu dru┼ítva 1978., spomenicu za 10 godina rada 1980., srebrnu vatrogasnu medalju 1982., zvijezdu sa zlatnim obilje┼żjem 1988., spomenicu za 20 godina rada 1990., spomenicu za 30 godina rada 2000., te spomenicu za 40 godina rada 2011. godine.

Milek sa svojom ┼żenskom vatrogasnom ekipom, iz vremena ÔÇ×dok su jo┼í ┼ítele slu┼íatiÔÇť.

U Plemenitoj op─Źini turopoljskoj i plemenitoj su─Źiji Mraclin bio je aktivan od samog obnoviteljstva 1991. godine.

Bio je i dugogodi┼ínji ─Źlan Nogometnog kluba ÔÇ×MraclinÔÇť, kra─çe je vrijeme obna┼íao funkciju predsjednika, a bio je dugogodi┼ínji ─Źlan Upravnog odbora kluba.

Svoj radni vijek zapo─Źeo je 1967. godine u Osnovnoj ┼íkoli ÔÇ×Juraj Stan─Źi─çÔÇť Vukovina, gdje provodi dvije ┼íkolske godine, a u ┼íkolskoj godini 1969./1970. radi u ┼íkoli ÔÇ×Eugena KvaternikaÔÇť u Velikoj Gorici, kao nastavnik glazbenog odgoja. No, zbog svojih politi─Źkih uvjerenja i anga┼żmana u Hrvatskom prolje─çu dobiva otkaz. Ostatak svojeg radnog vijeka proveo je uspje┼íno vode─çi obiteljsku tvrtku ÔÇ×Bra─ça Cvetni─çÔÇť, koja i danas radi, a kojoj je on – zajedno sa ocem i bratom – stvorio temelje.

Milek za volanom vili─Źara u obiteljskoj firmi

Milek je 1997. godine naslijedio oca i svirao orgulje te vodio crkveni zbor u kapeli svetog Vida u Mraclinu. Pune 22 godine Vladimir Cvetni─ç Milek svake je nedjelje, te povodom svih blagdana kroz godinu, sjedio na svojem mjestu na koru┼íu, za orguljama te pjesmom slavio Boga. Za tu veliku obavezu i odgovornost nije primio drugu pla─çu osim radosti zajednice u kojoj ┼żivi, i kojoj daruje dio sebe i svojega slobodnog vremena.

Milek na svom “koro┼íu” u Kapeli svetog Vida u Mraclinu

Sav ┼żivot Vladimira Cvetni─ça Mileka protekao je u znaku zajednice kojoj je pripadao, ostavio je neizbrisiv trag u svim dru┼ítvima u kojima je bio ─Źlan, i do zadnjih dana svojega ┼żivota svoje znanje i iskustvo rado je stavljao na raspolaganje nama mla─Ĺima. Ali, treba spomenuti, usprkos svim svojim dru┼ítvenim i du┼żnosni─Źkim ulogama, Milek je bio iskonska be─çarska du┼ía, najsretniji je bio okru┼żen tambura┼íima, pjesmom i dobrim dru┼ítvom. Njegova be─çarska priroda ostati ─çe sa─Źuvana u mnogobrojnim anegdotama koje ─çe se jo┼í generacijama prepri─Źavati u na┼íem Mraclinu. Njegovim odlaskom ostaje nam velika tuga i praznina, ostaje nam prazna stolica na njegovom koru┼íu, ali ostaju nam sje─çanja i radost ┼íto smo ga poznavali i bili dio njegovog ┼żivota.

Milek na┼í dragi, hvala ti za sve dobro ┼íto si tijekom svog ┼żivota podario na┼íem Mraclinu. Po─Źivaj u miru Bo┼żjemÔÇŽ

Fotografije: KUD Du─Źec, Vlado Vineti─ç, Mladen ┼átuban, arhiva obitelji Cvetni─ç