Izvor: www.jutarnji.hr

U danima dok kulturni život uglavnom miruje, jednu je prekrasnu slikovnicu – kako javlja Večernji list – pripremio Muzej Turopolja. Naime, naÅ” poznati autor Zdenko BaÅ”ić ovih je dana zavrÅ”io rad na slikovnici  ā€œMoguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugovaā€ koja izlazi u nakladi goričkoga Muzeja. Bogato i maÅ”tovito ilustrirana slikovnica, koja ima i hrvatsko i englesko izdanje, bit će promovirana čim to epidemioloÅ”ka situacija dopusti. 

Često smo puta skloni prihvaćati baÅ”tinske priče i običaje s raznih strana, a svoje vlastite ne poznajemo. Stoga čestitamo autoru i naÅ”em Muzeju na izvrsnoj ideji. A oĀ samoj knjizi Zdenka BaÅ”ića i o tome Å”to ga je ponukaloĀ viÅ”e u Večernjem.

One koje tema zanima na malo znanstvenijoj, etnoloÅ”koj razini rado ćemo uputiti na članak jednog Moguta naÅ”eg javnog zdravstva, dr. Drage ChloupekaĀ (1899-1963). Bio je član tima Å kole narodnog zdravlja, popularan među Mraclincima zbog svoga veselog i druÅ”tvenog karaktera. Ali, bio je ne samo odličan liječnik nego i intelektualac kojeg su veoma zanimali turopoljski običaji, pa je mnogo toga i pribilježio. Podsjećamo, dr. Chloupek bio je scenarist i režiser slavnoga dokumentarca “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi”. U digitalnoj zbirci Hrvatske akademije čuva se jedan opÅ”iran Chloupekov tekst, objavljen u “Zborniku za narodni život i običaje”, pod naslovom “Mogut”.

Pročitajte, možda među ljudima s kojima je Chloupek razgovarao pronađete i nekog svoga.Ā 


Dr Chloupek drži predavanje na Zgradi za vrijeme asanacije