Na dana┼ínji dan prije to─Źno trideset godina, 3. srpnja 1988., Mraclin je priredio jednu od najve─çih proslava u svojoj povijesti: 100. obljetnicu na┼íeg Dobrovoljnog vatrogasnog dru┼ítva. S jo┼í vrlo ┼żivim odjecima nedavnog obilje┼żavanja 130. ro─Ĺendana, prisjetimo se i te stoljetne prigode koja se pripremala tjednima i mjesecima, a bila je priklju─Źena tada┼ínjem jugoslavenskom Danu borca.

Najme kaj: gorepotpisani fotoamater naumio je zabilje┼żiti sve postaje stotog ro─Ĺendana, od jutarnje budnice, preko sve─Źanog defilea, ┼íto su ga predvodili ─Źelnici Vid Crni─ç i Dragutin Cvetni─ç Franek, pa sve do nastupa Vere Svobode. Naravno, prava reporta┼ża ne smije zaobi─çi ni publiku koja je iza┼íla pred dvori┼ína vrata pozdraviti mimohod. No, usprkos velikih ambicija stvari su, kako ─Źesto biva, krenule drugim smjerom. Da mla─Ĺim ─Źitateljima pribli┼żimo strahote toga doba napomenut ─çemo samo jedno – mobitela jo┼í nema. Tko ho─çe slikati mora uzeti foto-aparat i filmove koje ─çe prematati u mraku neke priru─Źne prostorije. Ukratko, fotoaparat se zaglavio, mali mehanizam za namatanje filma poderao je perforacije, prilikom spa┼íavanja situacije oba su se filma jo┼í i dodatno osvijetlila i ovaj po svemu amaterski poku┼íaj zavr┼íio je te┼íkim podba─Źajem.

No ipak, nekoliko je fotografija pre┼żivjelo katastrofu pa ih donosimo u prilo┼żenoj galeriji: nekih lica s ove izlo┼żbe vi┼íe nema, ostali su se promijenili, ali ─çe ipak biti zanimljivo prona─çi poznate face, osobito ─Źitateljima koji jo┼í pamte to doba. Ah, da – zavr┼íni poku┼íaj selfiea (ta se funkcija u vrijeme analogne fotografije zvala “autoknips”) gorepotpisanom je uspio jednako virtuozno kao i ostatak foto-reporta┼że.