Mraclinski martinski pajdaši ove će se godine sastati 10.studenog u objektu plemenitog Trumbetaša na Krušaku.

Pripreme su započele. Urednik je već zakapario objekt za taj dan, Urednik već prikuplja cijene prestižnih vina, a trenutno daleko najbolje kotira jedna vrsta graševine, iz podruma jednog mladog vinogradara. Kako je sutra novi dan još nije sasvim izvjesno da će to vino i biti na stolu za Martinje, iako Urednik ima nepogrešivo nepce. Posebno za vina koja su kvalitetna pri ‘dodiru z vodom’. Radajnerom, dakako. Mraclinski martinski pajdaši imaju običaj Svetog Martina – sveca koji je zaslužio svetost zbog milosrđa i dobrih djela a danas ga najviše povezujemo s vinom – proslaviti što bliže trsu, a običaj je također da vino krsti najbolji mraclinski ‘župnik za tu prigodu’, pa to znači i ove godine Tomislav Galeković Gibonni.

Oko same satnice postoje trenutno dva scenarija; prvi govori o tome da bi se okupljati počelo okoli podneva (jedna, pol dve), pa ti ručak krenuo oko dva poslijepodne, a večera negdje oko osam, a između toga obavilo bi se krštenje mošta i sve ostalo, a razgledati bi se kroz kakvu šetnju imao prilike i tamošnji breg Krušak. Drugi scenarij govori da bi bilo kak i prije, okupljanje kad padne kmica, okoli pet-šest. Uglavnom bumo videli, dogovor kuću gradi.

Potvrdu dolaska zasad su izrekli mnogi preštimani mraclinski muži. Od pretprošle godine ostao je u sjećanju fenomenalan muzički doživljaj mraclinskih tamburaša i njihovih prijatelja. O tome se još pripovijeda. U jednom trenutku, oko pola dva ujutro, kada su grla bila ugrijana a osjećaji užareni, krenuo je session desetorice tamburaša, pristigao je i Buby i njegov inštrument te je uz pomoć Bojsa zapalio Ratka, Okyja, Gibu i nas sve u te sitne sate. Neponovljiva svirka, i ove godine zazivamo istu, makar znamo da ne bude tak, ali nigdar nam ni bilo da nam ni nekak bilo…

Dolazak su već potvrdili predstavnici mraclinske akademske zajednice, predstavnici mraclinskih društvenih organizacija i pajdašija, mraclinski tamburaši i rockeri, očekuje se dakako i pola redakcije Mraclin.hr pojačane braćom Vincek, a Vito ima plan da u neke sate angažiramo i Uber Žaca Cvetnića; najavljuju kontrole i patrole pa bi stvarno bilo glupo za koju kunu ostati bez vozačke. Na jelovniku će se već tradicionalno naći vrla turopoljska kotlovina za ručak, a za večeru će Zdravko pl. Štuban Serginho ponuditi buncek sa restanim krumpirom i zeljem, netko bu i gibanicu spekel, valjda.