Legende nisu samo pri─Źe koje bake i djedovi pri─Źaju svojim unucima koriste─çi ih u odgojno-obrazovne svrhe. Legende nisu neki nepoznati junaci i mitolo┼íka bi─ça utkana u narodne pripovijetke koje se prepri─Źavaju dok se ko┼ża je┼żi od iskonskog straha pred “onim s one strane”. Legende su i stvarni ljudi koji su svojim ┼żivotima utisnuli pe─Źat jednom dru┼ítvu i jednom vremenu.

I Mraclin je imao legende. Oni su otišli mirno, u trenutku kad ih je Svevišnji pozvao k sebi, rekavši im: Vaš zadatak na ovom svijetu je ispunjen.

Nemogu─çe ih je sve nabrojiti, no one sa kojima sam ja rasla i odrasla vrijedi spomenuti:

– Predsjednik (Vid Crni─ç), dugogodi┼ínji predsjednik DVD-a Mraclin, ostavio je duboki trag u mraclinskoj vatrogasnoj povijesti;

– Franek (Vladimir Cvetni─ç), vatrogasac du┼íom i tijelom;

– Ben (Nikola Galekovi─ç), vatrogasac, nogometa┼í;

– Dan┼í (Nikola Galekovi─ç Danec), vatrogasac kojeg pamtim po no┼íenju zastave DVD Mraclin u bijelim rukavicama. Nitko ih nije nosio dostojanstveno kao on;

– Pap (Franjo Kri┼żani─ç), vatrogasac i mraclinski slavuj.

Za kraj sam ostavila Mileka (Vladimir Cvetni─ç) i ─îomija (Dragutin Kos). Oni su, u najpozitivnijem smislu te rije─Źi, “svakom loncu bili poklopac”.

Svatko od njih upisan je u povijest Mraclina i treba ih sa─Źuvati od zaborava. Sve ih je krasila ista vrlina; ljubav prema Mraclinu i svojoj Domovini, ljubav prema prezimenima poteklima iz starih turopolskih zadruga ─Źiji se plemi─Źki status s vremenom izgubio, ali ne i ono plemenito ┼íto je iz njih poteklo.