U prošlom javljanju smo objasnili zašto je važnije paziti što se jede nego li koliko. Jednako toliko, a možda još i važnije je kada se jede. Dva su razloga:

1. Uspješnost dijete (skidanje sala)

2. Zdravlje

Uspješnost dijete

Govorili smo o inzulinu, master hormonu našega tijela. Bez inzulina nema taloženja masti, a dok ima inzulina u našoj krvi, nema izgaranja masti.

Da bi se smanjio inzulin do razine na kojoj počinje trošenje masnoga tkiva, potrebno je vrijeme. Računa se da za to treba najmanje 12 sati. Zato mi u našoj dijeti preporučujemo dnevni post od najmanje 16 sati. Znači da su ona 4 sata zlatni sati dijete, kada se odvija proces koji smo iščekivali. No, i tu se može pomoći. Peto pravilo Mraclinske špek – dijete preporučuje da zadnji obrok prije dnevnog posta bude u potpunosti bez ugljikohidrata. Tada do izgaranja masti dolazi još i ranije. Naime, bjelančevine izazivaju puno manji skok inzulina od ugljikohidrata, a masnoće tek neznatno. Takvim obrokom bez ugljikohidrata ne samo da ćemo izbjeći brzi osjećaj gladi, već ćemo masnoćama koje sporije izgaraju olakšati sami post, a do izgaranja masti će doći ranije. Važno je da se za vrijeme dnevnog posta ne uzima nikakva hrana. Pa niti voće. Niti malo mlijeka u kavi. Niti kapučino. Može samo crna kava bez ičega, nezašećereni čaj, voda. I mali unos energije zbunjuje naše tijelo i prekida izgaranje masti.

Da uzmemo ekstremni slučaj: 1 vrećica bombona kroz cijeli dan. I ništa više. Po jedan bombon uzimate svaka 2 sata. Tih 200-300 kalorija je užasno malo. Biti ćete strašno gladni, bez energije, loše volje. Izgubiti ćete na težini, ali isključivo mišićnu masu i vodu. Baš to nismo htjeli. Vjerojatno se neće potrošiti niti gram masti.

Zdravlje

Ako održavamo dnevni post od 16 sati najmanje, pospješujemo proces autofagije, samočišćenje stanica našeg tijela. Dosta smo o tome rekli prošli put, a možda ste nešto i čitali.

Ima još nešto. Dijabetes tipa 2. Epidemijska bolest našega doba. Broj oboljelih strašno raste, dok je broj ljudi srednjih godina koji su u preddijabetičnom stanju u SAD oko 40%.

Što je dijabetes tipa 2 i kako dolazi do njega? Stručno se to veli inzulinska rezistencija. Ili jednostavnije, neosjetljivost stanica našeg tijela na inzulin. Zbog toga inzulin ne uspijeva unijeti glukozu u stanicu, glukoza ostaje u krvi (što se onda lako može izmjeriti), a bolesnik se osjeća bez energije, slabo.

Kako dolazi do dijabetesa tipa dva?

U ekonomiji važi pravilo: čega ima previše na tržištu gubi na cijeni.

Ili, ako neko osjetilo prečesto podražavamo jakim signalom, osjetilo gubi na osjetljivosti, postaje rezistentno, otupi.

Često obroci ugljikohidrata prouzročuju česte špice inzulina u krvi. I nije čudo da stanice nakon nekog vremena više ne reagiraju na inzulin. Ako imate još i genetske sklonosti, to vam je ulaznica za dijabetes.

Zato je važno kada se jede. Dajte tijelu vremena da se odmori od inzulina. Dnevni post od 16 sati nije nešto strašno, ali se i na to treba naviknuti. Preskakivanje doručka ispočetka možda i nije lako, ali to je u velikoj mjeri stvar navike. Pokušajte. Vjerujem da nećete zažaliti. I ne zaboravite, smanjite ugljikohidrate.

Primijetili ste, ja opet o medicini. Ako ne vjerujete meni, evo link:

https://www.youtube.com/watch?v=mAwgdX5VxGc

Dr Jason Fung će vam bolje objasniti.