┼ákolski su izleti oduvijek bili doga─Ĺaji koji se pamte. Povodom stote godi┼ínjice ┼íkole u Mraclinu, imala sam privilegiju sa─Źuvati sje─çanja moje majke, kao sudionice izleta u Postojnu u Sloveniji od 5. do 9. svibnja 1952. godine. Rije─Ź je o izletu na koji su i┼íla djeca iz podru─Źne ┼íkole u Mraclinu i iz mati─Źne ┼íkole Vukovina.

U─Źitelji koji su bili u pratnji su: Franjo Jurdana ─Źiji je rukopis na pole─Ĺini fotografije, koji zasigurno nije slutio, dok je na svaku pojedinu bilje┼żio datum i rutu putovanja, da ─çe, sedamdeset godina kasnije taj izlet biti izvu─Źen iz ropotarnice povijesti i o┼żivljen barem u trenutcima dok o njemu ─Źitate. U pratnji je bio i u─Źitelj Tomislav Cerovac i u─Źiteljica iz Vukovine – Dragica ┼átromar. Na slici je i teta legendarne sestre An─Ĺele Lovrekovi─ç, koju su svi jednostavno zvali Tetica.

Izlet je zapo─Źeo odlaskom ve─Źernjim vlakom u Zagreb, gdje su prespavali u barakama Crvenog kri┼ża u blizini Glavnog kolodvora. Jutarnjim su vlakom krenuli za Ljubljanu. U Ljubljani su se prvi put vozili liftom na vidikovac na jednom neboderu. To je bilo nezaboravno, a za neke i zastra┼íuju─çe iskustvo. Iz Ljubljane su krenuli prema Postojni na upoznavanje sa ─Źovje─Źjom ribicom. Ribica ih se ba┼í i nije dojmila u pozitivnom smislu. Nakon toga, pravac Rijeka gdje su i prespavali. Odlazak u Opatiju na kupanje bio je vrhunac te avanture. Kupa─çi kostimi nisu bili sastavni dio prtljage jer ih nisu ni imali. Pa ┼íto ste radili, pitala sam. Prli─Ĺgali smo noge, glasio je odgovor. Jedan od nesta┼ínih dje─Źaka je gurnuo moju mamu u more onako obu─Źenu, a k tome nije znala ni  plivati, pa je g. Jurdana upotrijebio svoje odgojne mjere, koje je, vjerujem, doti─Źni zapamtio za cijeli ┼żivot. Ostatak vremena je provela su┼íe─çi se na suncu.

Da se vratimo na po─Źetak; nisu sva djeca i┼íla na taj izlet jer neki nisu imali ni odje─çe, ni obu─çe, ni novaca za put. Oni koji su i danas ┼żivi, a nisu i┼íli, pamte to jer su bili uskra─çeni za nezaboravna iskustva. Jednoj je u─Źenici mama kupila gojzerice jer je – citiram – to jama, a tam je zima. U Opatiji na pla┼żi u gojzericama joj zasigurno nije bilo nimalo ugodno, a jo┼í manje zima. Jedna od u─Źenica iz Starog ─îi─Źa je bila iz imu─çne obitelji i imala je kekse. Moja je mama onda prvi put probala keks, najsli─Źniji dana┼ínjem petit beureu. Ostala djeca su nosila suhi sir i kukuruzni kruh.

Za┼íto ve─çina ┼żivu─çih pamti taj izlet jo┼í i danas, gotovo do detalja? Bio je to njihov prvi odlazak na tako daleki put, prvi susret sa druk─Źijim krajolikom, gradom, morem. U svega nekoliko dana vidjeli su svijet koji sa njihovim ┼żivotima nije imao nikakvih dodirnih to─Źaka i za koji nisu ni znali da postoji. Upijali su dojmove kao spu┼żvice. Stota godi┼ínjica po─Źetaka obrazovanja u Mraclinu je idealna prilika za podsjetnik na va┼żan doga─Ĺaj u ┼żivotima te djece. Neke doga─Ĺaje nisam mogla kronolo┼íki locirati u prostoru i vremenu jer je zaborav ipak u─Źinio svoje, ali ve─çina je informacija ipak dala smisleni tijek. Dok sam radila rekonstrukciju, te┼íko je opisati s koliko su ┼żara sudionice pri─Źale o tome, i bilo je nemogu─çe ne vidjeti u njihovim o─Źima ono dijete koje je prvi put vidjelo svijet o kojem su znale malo ili gotovo ni┼íta. Hvala mojoj majci na sje─çanjima i hvala Barici ─îatalinec – Bareku Bekrijinom na pomo─çi oko ove pri─Źe.

Na slici su prepoznati sljede─çi:┬áAna Kos – Ritakova, Barica Hubak ro─Ĺ. Kos, Slavica Kos ro─Ĺ. ┼átuban – ─îikova, Ana Cvetni─ç ro─Ĺ. Galekovi─ç – Plavka,┬á┬áNevenka Kne┼żevi─ç, Vjekoslava ┼áturm ro─Ĺ. ┼átuban, Barica ─îatalinec┬áro─Ĺ. Galekovi─ç, Barica Kos – Katekina (Vladina), Vera Petkovi─ç ro─Ĺ. Kos, Olgica Cvetni─ç ro─Ĺ. Kova─Źi─ç- Sinkova, Franjo Galekovi─ç – Ferenc, Vlado Galekovi─ç – Du┼íekov (Gumeni),┬áBranko Galekovi─ç – ┼átrucin, Zlata Lovrekovi─ç – Tetica, u─Źitelji Franjo Jurdana, Tomislav Cerovac i Dragica ┼átromar. Iz Starog ─îi─Źa i Vukovine: Barica Paljevi─ç, Barica Bu┼żan, Ljerka Dra┼żeti─ç.

Foto: arhiva Zlatka Galekovi─ça ─Éoa

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za za┼ítitu protiv spama. Saznajte kako se obra─Ĺuju podaci komentara.