Iako nije skrivao svoje zdravstveno stanje vijest o odlasku Stjepana Kosa potresla je Mraclin i cijelo Turopolje. Jo┼í krajem ljeta, kad smo ga pozvali na obilje┼żavanje ─Źetvrte godi┼ínjice na┼íeg portala, odgovorio je: “Najljep┼ía hvala, ali zbog zdravstvenih problema nisam u mogu─çnosti nazo─Źiti. No, koristim priliku ─Źestitati vam na trudu i radu na portalu koji pomi─Źe granice na┼íeg Mraclina ┼íirom planete. I samo dalje nastavite istim tempom.”

Te┼íko bi bilo u jednoj komemorativnoj skici obuhvatiti sve uloge u kojima se s uspjehom oku┼íao ovaj zaljubljenik u Mraclin: obiteljski ─Źovjek, sporta┼í, lovac, folklora┼í, politi─Źar, kolekcionar i kroni─Źar Turopolja, vatrogasac… U Gorici i Turopolju najvi┼íe je zapam─çen kao ravnatelj Srednje strukovne ┼íkole i dogradona─Źelnik Grada u dva mandata,┬á a te┼íko da bi se na┼íao neki kutak zavi─Źajnog dru┼ítvenog ┼żivota u kojem nije ostavio traga kao du┼żnosnik, ─Źlan, inicijator. Stoga je, jo┼í u punoj snazi, ovaj politehni─Źar i pedagog ve─ç postao ┼żiva povijest Turopolja. Mraclinske udruge ovih ─çe dana komemorirati mnoge lijepe trenutke provedene uz profesora Stjepana i njegov nezaobilazni doprinos rodnom Mraclinu i Turopolju, a┬átoplim se prisje─çanjem od svog plemenita┼íkog sudruga oprostio i kome┼í turopoljski Juraj Odr─Źi─ç.

Stjepan Kos preminuo je u 61. godini, u trenutku kad je i svojoj obitelji, Mraclinu, lijepom na┼íem Turopolju, mogao podariti jo┼í mnogo toga iz riznice svojih raznorodnih talenata. Ali, “svidjelo se Bogu svemogu─çemu na┼íega brata pozvati k sebi”, pa na rastanku po┼żelimo ┼áteveku da mu bude lahka ta bratska, turopoljska, hrvatska gruda.

Po─Źivao u miru Bo┼żjem!┬á┬á