Podijeli

KUD „Dučec“ je od 8. do 10. rujna sudjelovalo na međunarodnom festivalu folklora pod imenom „Od Celja do Žalca“, koji se je ove godine održao po dvanaesti puta.

Na put se krenulo u petak u jutarnjim satima. Po dolasku u Celje slijedio je smještaj u Đačkom domu, te ručak. Poslijepodne je bilo rezervirano za obilazak grada uz našu voditeljicu, mladu Lauru koja se školuje za turističkog vodića, pa je ovo bio njezin rad kojeg je budnim okom pratio njezin profesor, gospodin Janez Turnšek. Na odličnom hrvatskom jeziku, Laura nas je povela do obale rijeke Savinje, najduže slovenske rijeke. Posjetili smo Vodni stolp, koji je bio dio srednjevjekovnih gradskih zidina, prizidan u drugoj polovici 15. stoljeća na kojem je obilježje visine vode prilikom velike poplave 1672. godine. Posjetili smo glavnu celjsku Crkvu svetog Danijela koja se tu nalazi od 13. stoljeća, a u kojoj se čuvaju sakralne dragocjenosti iz čak 14. stoljeća.

Celjski dom, u kojem je naše društvo imalo svoj prvi nastup, sagradili su 1907. Nijemci stalno nastanjeni u Celju kao odgovor na slovenski Narodni dom. Ispred Glazbene škole na glavnom trgu nalazi se veliki Marijin kip ispod kojeg smo našu posjetu ovom prekrasnom starom dijelu Celja, ovjekovječili jednom zajedničkom fotografijom.

Naš prvi nastup održali smo u Celjskom domu u 19,00 sati. Sudjelovali smo sa dvije koreografije: Pjesmama i plesovima Turopolja i Zagorja. Uz naše društvo na ovom su koncertu uz domaćine iz Slovenije, sudjelovala i društva iz Madžarske, Rumunjske i Poljske. Dvorana je bila ispunjena gotovo do zadnjeg mjesta, a naš odličan nastup nagrađen je gromoglasnim pljeskom razdraganih Slovenaca koji su nam na svakom koraku podarili osmijeh i lijepu riječ.

U subotu, nakon doručka, naše je društvo održalo nastup u Mercator centru zajedno sa Studentskim folklornim i pjevačkim ansamblom „Poloniny“, Rzeszow iz Poljske, sa kojim smo uspostavili jedan lijepi prijateljski odnos i početak suradnje, što je upravo i bit ovakvih međunarodnih susreta. Ovdje smo izveli uz tamburaški intermezzo i koreografiju pjesama i plesova Zagorja. Kako se je u Klinča Selu održavalo i Županijsko vatrogasno natjecanje, jedan dio naše folkloraške ekipe morao je biti i na natjecanju, pa smo u dogovoru sa našim DVD-om otpratili naših 11 članova, koji su se navečer vratili u Žalec, kako bi otplesali i odsvirali i ovaj gala koncert.

Subotnje „slobodno“ popodne bilo je rezervirano za posjet Starom gradu grofova Celjskih, koji nas je čitavo vrijeme našega posjeta Celju vabio da se popnemo do njega. Gospodin Janez Turnšek bio je naš vodič, te uz povijesne činjenice, ispričao nam je i nekoliko legendi vezanih uz ovo prelijepo srednjevjekovno zdanje. Stari grad je bio u ruševnom stanju, te je unatrag dvadesetak godina rekonstruiran poput našeg Medvedgrada. Pod nazivom „Živa povijest“, ovdje se danas održavaju razna kulturna događanja tijekom cijele godine, a od nedugo u Fridrikovoj kuli održava se i „Teatar groze“ (straha), gdje se nalazi i stalni postav sprava za mučenje iz 16. do 18. stoljeća.

Slijedi put u Žalec, na kojem smo uživali u pogledu na plantaže hmelja. Prekrasno uređeni slovenski gradić, ugostio nas je u Domu II. slovenskeg tabora. I večeras je dvorana bila ispunjena razdraganim našim domaćinima Slovencima. Uz folklornu grupu iz Slovenije, nastupali smo zajedno sa grupama iz Rumunjske i Poljske. Uz naše dvije koreografije: Turopolja i Zagorja, naši su tamburaši izveli tamburaški intermezzo. Slijedile su zahvale svim sudionicima i podjela plaketa za sudjelovanje i sjećanje na ovaj jako dobro organiziran festival. Uslijedio je na kaju zajednički ples svih razdraganih pjevača i plesača, jer pjesma i ples ne poznaju granice.

Na ovom festivalu sudjelovala je mlađa skupina djece našega društva. Nekima je to bilo prvo inozemno gostovanje, no unatoč mladosti i neiskustvu, dostojno su prezentirali, ne samo naš Mraclin i Turopolje, već i našu domovinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here