Izvor: 50 godina bu┼íevskog ┼íaha: 1962.-2012. prema zapisima bra─çe Marijana i Zlatka Ro┼żi─ça, autora Drage Katuli─ça

Ovih dana ┼áahovski klub Polet iz Bu┼íevca odr┼żao je izbornu skup┼ítinu, a za novog predsjednika┬áizabran je Bruno Kos, ─Źlan seniorske ekipe Poleta, ujedno i u─Źitelj mladih ┼íahista. I – Mraclinac porijeklom. Koji put nas vijesti iz ┼íaha malo zateknu jer kao da su ve─ç nestale iz medijskih rubrika. Mi stariji sje─çamo se┬áda je stranica pod nazivom “Sport i ┼íah” bila me─Ĺu naj─Źitanijima u svakoj ozbiljnoj novini. Jer internet, tzv. kultura gejminga, zatim prevlast karta┼íkih igara, kao da su istisnuli ovu prije svega misaonu igru. No, ┼íahisti se ne daju, a svi ovi “lock-downi” i “lock-outi”, potom veliki Netflixov hit “Damin gambit” o prelijepoj ┼íahistici koja melje ruske velemajstore, dali su novi vjetar u jedra ljubiteljima drevne igre.

Bruno Kos, novi predsjednik ŠK Polet (Izvor: cityportal)

Doista, ┼íah je nekad bio veoma popularna i cijenjena dru┼ítvena igra, sa zanimljivom povije┼í─çu u Turopolju i u Mraclinu. Jo┼í se u prvoj polovici pro┼ílog stolje─ça igrao po dru┼ítvenim okupljali┼ítima – bertijama, brija─Źnicama, ─Źitaonicama, ali prvi su klubovi osnovani tek poslije Drugog rata – u Gorici 1949., Mraclinu 1956. i Bu┼íevcu 1962. godine. U Mraclinu je klub djelovao kao sekcija KUD-a Du─Źec (tada KUD Ivan Goran Kova─Źi─ç). Sekciju su vodili Vladimir Galekovi─ç Gajo i Albin Jurdana, a me─Ĺu pedesetak ─Źlanova isticala se i medicinska sestra An─Ĺela Lovrekovi─ç. Najve─çi uspjeh ostvario je upravo predsjednik kluba Gajo Galekovi─ç koji je u jednoj simultaniki uspio remizirati sa Svetozarom Gligori─çem, najboljim jugoslavenskim┬á┼íahistom i jednim od najboljih svjetskih ┼íahista toga doba! Op┼íirnije informacije o mraclinskom klubu mo┼żete saznati┬ána Wikipediji.

No, mraclinski┬áse klub ugasio ve─ç ┼íezdesetih godina, ba┼í u vrijeme kad susjedi iz Bu┼íevca postaju sve prisutniji na ┼íahovskoj sceni i po kvaliteti nadilaze turopoljske okvire. Stoga nas ne ─Źudi da je upravo iz Bu┼íevca do┼íla inicijativa za ┼íkolu ┼íaha za po─Źetnike koja ─çe se odvijati “online”. U tekstu objavljenom na┬ácityportalu┬á Cipeki nas malo ┼ípotaju, ali ovaj put s pravom: Mraclinci, dali ste nam predsjednika, a gdje vam je podmladak?

U nadi da ─çe biti odziva i me─Ĺu malim Pariko┼żarima sa zadovoljstvom objavljujemo ovaj poziv ┼áK Polet.